Cunoscute pentru plajele lor uimitoare, insulele din Oceanul Indian sunt populare printre turiștii din întreaga lume. Anul trecut, Zanzibar s-a clasat printre cele mai bune 10 destinații de călătorie din Africa de mai multe reviste și portaluri de turism.
Turismul generează 90% din venituri
Turismul generează aproximativ 90% din veniturile externe ale arhipelagului tanzanian. Acum, hotelierii avertizează că problemele legate de aprovizionarea cu alcool ar putea face insula să-și piardă strălucirea turistică.
Mai multe hoteluri de-a lungul plajelor Matemwa, nordul insulei principale din Zanzibar, servesc doar băuturi răcoritoare, iar oamenii spun că trebuie să meargă în orașul principal, Stone Town, pentru a aduce alcool.
„Nu mai avem bere la barul meu și am doar un stoc de băuturi răcoritoare”, a spus un proprietar, pentru BBC.
Guvernul trebuie să ia măsuri. Acum este sezonul de vârf, este foarte cald și acești turiști au nevoie de bucurie, au nevoie de bere rece pe aceste plaje.
Proprietar de bar:
În insule, temperaturile urcă în această perioadă la 34-35 de grade Celsius.
„Îmi plac Zanzibarul și plajele sale. Oamenii sunt minunați și singura provocare pe care o simt acum este că nu pot obține băuturi alcoolice. Vreau să am băuturi spirtoase sau whisky, dar nu se găsește nimic la hotel”, confirmă un turist american.
Fabricarea de alcool la nivel local este interzisă în Zanzibar, a cărui populație este în mare parte musulmană.
Majoritatea alcoolului vândut pe insule provine din Tanzania continentală, în timp ce o parte este importată din Africa de Sud.
Ce a cauzat criza de alcool
Penuria inițială de la începutul acestui an a fost inițiată când Consiliul de Control al alcoolului din Zanzibar (ZLCB) a amânat reînnoirea permiselor pentru cei trei importatori stabiliți, One Stop, Scotch Store și ZMMI.
Nu este clar de ce nu au fost reînnoite licențele firmelor care furnizaseră alcool insulei de mai bine de două decenii. Pentru ca importatorii de alcool să obțină licență, ei trebuie să fie rezidenți născuți în Zanzibar, cu un cazier fiscal curat, un depozit și un vehicul de livrare.
În plus, importatorii trebuie să plătească, de asemenea, o taxă anuală de 12.000 de dolari către consiliul de reglementare.
Luna trecută, Consiliul a acordat licențe pentru trei companii noi, Kifaru, Bevko și Zanzi Imports, însă nu s-au văzut progrese în aprovizionare. Noile firme sunt implicate într-un proces îndelungat de verificare.
Ministrul turismului a demisionat
Situația s-a complicat și mai mult după ce cei trei deținători anteriori de licențe au depus contestații, cerând guvernului să le reînnoiască permisele de import de băuturi alcoolice.
În aceste condiții, prețurile la bere au crescut cu aproape 100%, după ce lanțul de aprovizionare a fost perturbat de schimbarea bruscă a importatorilor.
3.000 de lucrători și-ar putea pierde locurile de muncă dacă situația va continua.
În plus, ministrul turismului din Zanzibar, Simai Mohammed Said, a demisionat, săptămâna trecută, din funcție, invocând „condiții de muncă nefavorabile și perturbatoare”.
Demisia sa a fost legată de gestionarea „greșită” a industriei băuturilor alcoolice. „Dacă nu reușim să avem rezerve suficiente de băuturi alcoolice, ne pierdem turiștii”, a spus el, potrivit presei de stat.
Noul ministru Hussein Mwinyi, a sugerat că Said a plecat din cauza unui conflict de interese; una dintre rudele lui Said ar deține o companie a cărei licență nu a fost reînnoită.
Criza de alcool vine pe fondul sosirii turiștilor pe insule.
Anul trecut, numărul de vizitatori în Zanzibar a crescut cu 16%, fiind peste 630.000 de turiști.
Foto: Hepta
andreea.online • 07.02.2024, 19:00
Si criza de alcool, si malarie, dubla lovitura pentru turismul din Zanzibar in perioada asta
AndreyRlz • 06.02.2024, 23:24
Știți cum este, de aia nu mai ploua, ca nu mai este alcool în Zanzibar