Situația a devenit atât de gravă încât locuitorii sunt nevoiți să bea apă sărată de la robinet, iar muncitorii forează puțuri în centrul capitalei pentru a ajunge la apa din subteran. Luni, președintele Luis Lacalle Pou a declarat o „urgență de apă pentru zona metropolitană”.
Situația produce unde de șoc în această națiune sud-americană relativ bogată, care a definit de mult timp accesul la apă ca fiind un drept al omului. Este, de asemenea, un semnal de alarmă pentru vulnerabilitatea țărilor în fața secetei, care va deveni tot mai frecventă și mai intensă pe măsură ce schimbările climatice se accentuează.
Canelón Grande, un rezervor vital care, în mod normal, furnizează apă pentru mai mult de un milion de persoane din capitala țării, Montevideo, a ajuns să fie doar un câmp cu noroi pe care localnicii pot acum să îl traverseze pe jos.
Un alt bazin, Paso Severino, care în mod normal alimentează cu apă dulce 60% din populația țării, a înregistrat cea mai mare scădere a nivelului apei înregistrată vreodată. Nivelurile de apă ar putea fi epuizate complet la începutul lunii iulie, potrivit rapoartelor presei locale.
Ca răspuns, autoritățile au fost nevoite să ia o serie de măsuri drastice, pe măsură ce penuria de apă se resimte.
Apa de la robinet în Montevideo este practic imposibil de băut, a declarat Carlos Santos, membru al Comisiei Naționale pentru Apărarea Apei și a Vieții (CNDAV) și profesor de antropologie la Universitatea Republicii din Uruguay.
„Este insuportabilă din cauza salinității”, a declarat el pentru CNN. „Chiar și animalele de companie o evită”.
Timp de câteva săptămâni, compania publică de apă, OSE, a amestecat apa sărată din estuarul Río de la Plata cu apă dulce din rezervorul Paso Severino pentru a extinde rezervele, după ce a solicitat o derogare de la normele privind salinitatea apei potabile.
Pe lângă gustul sărat, oficialii uruguayeni spun că apa de la robinet are, de asemenea, un nivel ridicat de cloruri, sodiu și trihalometani.
Nu există niciun risc pentru sănătate pentru majoritatea oamenilor, a declarat ministrul sănătății publice, Karina Rando, într-o conferință de presă din luna mai, dar ea i-a sfătuit pe cei cu anumite afecțiuni, inclusiv hipertensiune și boli renale, precum și femeile însărcinate, să limiteze sau chiar să evite complet apa de la robinet.
Ministerul Sănătății Publice i-a sfătuit, de asemenea, pe oameni să nu adauge sare în mâncarea copiilor lor și să folosească apă îmbuteliată pentru prepararea formulelor pentru sugari.
Lacalle Pou a declarat luni că „aprovizionarea cu apă este garantată”, dar că nivelurile de clorură și sodiu din apă „vor crește cu siguranță”, ceea ce, conform criteriilor sanitare, înseamnă că nu va mai fi considerată potabilă.
Vânzările de apă îmbuteliată au crescut vertiginos în Montevideo și în departamentul vecin Canelones, înregistrând o creștere de 224% în luna mai față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al firmei de cercetare Scanntech Uruguay.