Țara din Asia de Sud-Est a raportat miercuri cifre-record de contaminare, 16.533 de cazuri, plus 133 de decese asociate COVID în 24 de ore. Totalul infectărilor a ajuns astfel la peste 543.361 și 4.397 de decese.
Cu spitalele copleșite de creșterea alarmantă de noi infectări generate în principal de varianta Delta, autoritățile au luat măsuri fără precedent pentru a le putea asigura un pat de spital bolnavilor.
La aeroportul Don Muang, un hangar a deveni spital COVID. Muncitorii au forat în pereți pentru instalațiile de toaletă, iar voluntarii au montat paturi și au adus așternuturi.
„Acesta este un spital de campanie de nivel 1+, unde poate primi un număr mare de pacienți ce prezintă simptome mai puțin severe. Dar dacă stările pacienților se deteriorează, vor fi mutați la celălalt spital de campanie, Spitalul de teren Pitak Rachan”, a declarat pentru Reuters Rienthong Nanna, directorul spitalului Mongkutwattana.
Situație critică în Bangkok
Un medic din grupul Mor Mai Thon a descris situația din Bangkok ca fiind critică și a avertizat că varianta Delta este foarte puternică, întrucât 50% dintre pacienții infectați cu această tulpină dezvoltă o formă severă a bolii, potrivit The Guardian.
„A ajuns la punctul în care oamenii nu pot avea acces deloc la îngrijiri medicale, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. Există un număr foarte mare de oameni care nu pot fi tratați”, a spus medicul, care a cerut să fie anonim.
Pacienții, transferați la alte spitale cu trenuri cu vagoane de dormit
O altă măsură luată pe fondul creșterii numărului de infectări a fost transformarea unor trenuri în ambulanțe.
Pentru a degreva spitalele din Bangkok, deja copleșite, pacienții sunt transferați la spitale din alte orașe, care au locuri libere, pe calea ferată, în garnituri care au vagoane de dormit.
Primul tren devenit ambulanță COVID a plecat marți din capitală, transportând 137 de pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare în orașele lor de origine din nord-estul țării.
„Procesul este securizat, deoarece vor fi atent monitorizați de medici și personal și nu se vor opri nicăieri. La destinație va exista o echipă de urgență și o ambulanță de așteptare”, a declarat ministrul sănătății publice, Anutin Charnvirakul.
Alte 15 vagoane vor fi folosite pentru izolarea pacienților care așteaptă un pat liber într-un spital din Bangkok.
Ministrul Charnvirakul a mai spus că pentru transferul pacienților la alte spitale din țară se vor folosi și autobuze, camionete și avioane.
Guvernul thailandez a fost criticat cu privire la gestionarea crizei sanitare, dar și la campania lentă de vaccinare.
Thailanda, cu aproape 70 de milioane de locuitori, și-a propus să imunizeze 50 de milioane de oameni până la sfârșitul anului, dar până în prezent doar 5,6% dintre ei sunt complet vaccinați, în timp ce 19,2% au primit cel puțin o doză.