Conform Calculator salariu eJobs, un bucătar câștigă în România 2.326 de lei net, adică bani „în mână”, suma fiind o medie națională. Un ajutor de bucătar primește 2.172 de lei net, iar un bucătar-șef pleacă lunar acasă cu 5.775 de lei.
„În funcție de restaurantul pentru care lucrează, săptămâna de lucru a unui bucătar poate ajunge până la șase zile. Frecvent în această industrie este și programul de lucru de 12 ore. Zilele de weekend care presupun evenimente sunt remunerate extra, cu bonusuri. Totodată, la salariul de bază al bucătarilor se adaugă, la fel ca în cazul chelnerilor și ospătarilor, și bacșișurile„, au declarat experții eJobs, pentru Libertatea.
Diferențe la salariu în funcție de local
Aceștia spun că există diferențieri în privința banilor între bucătarii din restaurantele sau hotelurile de lux și cei din localurile obișnuite.
„Un bucătar la un restaurant de lux sau într-un hotel de 4-5 stele poate câștiga și până la de 2-3 ori mai mult decât unul dintr-un restaurant obișnuit”, arată aceștia.
În ceea ce privește zonele turistice de la mare sau munte, salariile mai mari vin mai degrabă din suplimentarea prin bacșișuri decât din salariul de bază, conform eJobs.
Astfel, vara, bucătarii care lucrează în restaurantele de pe litoral câștigă semnificativ mai bine decât cei din orașe.
Comparația cu alte state din UE
În țări precum Germania, Franța, Marea Britanie, Italia sau Spania, salariile pornesc de la 1.200 – 1.500 de euro, la care se adaugă veniturile din bacșișuri.
„Asta înseamnă că, la final de lună, un bucătar poate ajunge să câștige chiar dublu față de suma negociată în contract. La salariu se adaugă, în multe cazuri, cazarea, care este suportată de angajator, precum și asigurarea medicală”, mai arată reprezentanții eJobs.
Criză de bucătari
În acest moment, hotelierii și patronatele din turism spun că posturile de bucătari oferite în țară nu sunt ocupate.
Pe eJobs.ro sunt aproape 900 de oferte de muncă pentru bucătari, dintre care 477 sunt pentru străinătate.
„Cererea pentru bucătari este mult mai mare decât oferta. În primul rând, pentru că nu se mai specializează suficient de mulți candidați în acest domeniu, iar cei care o fac își doresc mai degrabă să plece în afară decât să lucreze în România.
Și aleg fie destinațiile turistice, fie să lucreze pe vase de croazieră, unde, deși volumul de muncă este uriaș, și salariile sunt de 2-3 ori mai mari decât ar fi putut să câștige în România și, în plus, au și toate chetuielile plătite”, mai spun experții eJobs.
Din acest motiv, au început să apară angajatori care plătesc cursuri de pregătire pentru candidați, cu condiția că, la finalizarea lor, să se angajeze în restaurantul sau hotelul respectiv.
„Deși România este într-o criză acută de personal calificat, meseria de bucătar este una dintre cele care au început, în ultimii ani, să capteze din ce în ce mai mult atenția tinerilor, atrași mai ales de perspectiva de a pleca din țară. În plus, cu cât au apărut restaurante noi, cu meniu sofisticat, altfel decât cele cu care eram noi obișnuiți până acum, cu atât mai mulți tineri au început să-și dorească să intre în acest domeniu și chiar să aspire la poziția de chef bucătar”, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Badea, directorul executiv al eJobs România.