Whirlpool, unul dintre cei mai mari producători de frigidere, mașini de spălat sau cuptoare cu microunde din lume, are probleme în procurarea de cipuri.

Potrivit lui Jason Ai, șeful Whirlpool China, în luna martie cererea de cipuri a fost cu 10% mai mare decât capacitatea de livrare.

„Pe de o parte trebuie să satisfacem cererea domestică pentru electrocasnice, pe de alta avem o explozie a comenzilor pentru export. Cât despre cipuri, pentru noi cei din China, era inevitabil‟, a spus el în cadrul Appliance and World Electronics Expo.

Compania are probleme în a securiza destule microcontrollere, adică cipuri simple, dar care se găsesc în mai bine de jumătate din produsele sale, inclusiv cuptoare cu microunde, frigidere și mașini de spălat.

Amânări de lansări

Aceasta nu este singura companie din domeniu cu probleme.

Hangzhou Robam Appliances Co, un producător chinez de electrocasnice cu 26.000 de angajați, a amânat cu patru luni lansarea unor modele de hote din lipsă de cipuri.

Căutarea de alternative

Pentru a contracara criza, Dreame Technology – un producător de aspiratoare finanțat de Xiaomi – a redus bugetul de marketing și a angajat oameni care să managerieze relațiile cu furnizorii.

Dreame a mai cheltuit și „câteva milioane de yuani‟ pentru testarea de noi cipuri care să servească drept alternative, iar acum caută să investească în producători de cipuri.

Criza de cipuri a început în luna decembrie și a afectat initial producători de mașini precum General Electric, Ford și Stellantis, care au fost nevoiți să reducă producția.

Ulterior, aproape toate companiile au oprit parțial fabricile, inclusiv constructori precum Honda, Nissan, Subaru și chiar și Dacia.

Probleme și la smartphone-uri

Ulterior, criza s-a răspândit și la producătorii de telefoane, după ce Qualcomm – care furnizează cea mai mare parte a procesoarelor folosite în smartphone-urile Android – a ajuns la rândul său să aibă probleme de producție.

Producători de telefoane precum Xiaomi s-au plâns deja de problema cipurilor.

Criza a fost declanșată de cererea crescută de electronice din cauza pandemiei pentru lucrul de acasă, cuplată cu calcularea greșită a comenzilor din partea industriei auto.

Aceasta a redus comenzile la începutul pandemiei, dar a fost apoi luată cu surprindere de revenirea vânzărilor.

Urmărește-ne pe Google News