În schimb, 50 la sută dintre est-europeni, printre care și românii, sunt de părere că imunizarea este sigură. Prin comparație, la nivel mondial, 79 la sută dintre oameni au încredere în vaccinuri, fiind înregistrate creșteri spectaculoase în țări precum Bangladesh sau Rwanda, unde se moare frecvent de difterie, pojar sau de tuse convulsivă, relatează The Guardian.
Studiul realizat de Gallup la comanda organizației britanice Wellcome relevă că oamenii care trăiesc în țări dezvoltate au nivel scăzut de încredere în vaccinuri. Acest lucru este pus pe seama răspândirii mișcării anti-vaccinare, numeroase persoane constestând beneficiile tratamentelor de imunizare pe care le consideră periculoase.
În consecință, aproape 169 de milioane de copii nu au făcut prima doză a vaccinului împotriva rujeolei între 2010 și 2017, arată un raport ONU publicat în aprilie.
Potrivit studiului desfășurat în 144 de țări, Franța a înregistrat cel mai scăzut nivel de încredere în vaccinuri. O treime dintre francezi (33 la sută) nu cred că imunizarea este sigură.
De asemenea, Franța este singura țară în care majoritatea oamenilor (55 la sută) e de părere că dezvoltarea științei și tehnologiei va diminua numărul total de locuri de muncă disponibile.
Autorii cercetării subliniază că numeroase țări din Europa sunt afectate de răspândirea rujeolei, iar acest lucru este pus pe seama reticenței oamenilor față de vaccinare.
Câtă încredere au românii în vaccinare
Studiul arată că 75 la sută dintre români sunt de părere că vaccinurile sunt sigure. De asemenea, 49 la sută dintre repondenți au precizat că au „multe sau unele” cunoștințe despre știință.
De asemenea, în martie, INSCOP Research a realizat un studiu privind viziunea pe care o au românii asupra vaccinurilor și a vaccinării. Rezultatele arată că percepțiile raționale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri.
Potrivit studiului, majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul celor care refuză vaccinul și vaccinarea fiind foarte mic.
Rezultatele arată 62,7 la sută dintre respondenți sunt de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81.1 la sută dintre cei chestionați sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. De asemenea, puțin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. În ceea ce privește vaccinarea antigripală, aproximativ 80 la sută dintre cei chestionați nu s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere.
Informațiile de pe rețelele de socializare amplifică neîncrederea în vaccinuri
Dr. Heidi Larson, directorul proiectului privind încrederea în vaccinuri din cadrul Facultății de Igienă și Medicină Tropicală din Londra, afirmă că informațiile distribuite prin intermediul rețelelor de socializare amplifică sentimentul de anxietate și de îndoială legat de tratamentele de imunizare.
„Social media este extrem de volatilă. A schimbat total peisajul”, a precizat dr. Larson, conform sursei citate.
Medicul afirmă că oamenilor de știință le este dificil să combată răspândirea informațiilor false care adesea nu sunt publice. În cele mai multe cazuri, acestea sunt publicate în grupuri private de pe Facebook și pe forumuri cu acces restricționat.
Studiul în care au fost analizate opiniile a 140.000 de persoane din lumea întreagă arată că există o legătură între încrederea în medici, asistente și cercetători și cea în vaccinuri. De asemenea, lipsa de încredere în instituțiile guvernamentale merge mână în mână cu incertitudinile față de siguranța vaccinurilor.
În schimb, oamenii din țări precum Bangladesh și Rwanda au cea mai multă încredere în vaccinuri, arată cercetarea. De exemplu, 97 la sută dintre oamenii din Rwanda au încredere în sistemul de sănătate, comparativ cu media de 76 la sută, la nivel global.
„În țările în curs de dezvoltare, unde boli mortale precum difteria, rujeola sau tusea convulsivă sunt frecvent întâlnite, am văzut mame stând la coadă pentru a-și vaccina copiii”, a declarat Seth Berkley, un reprezentant al Gavi, the Vaccine Alliance, o organizație care militează pentru promovarea vaccinării în țările sărace, conform sursei citate.
„Oamenii sunt mult mai recitenți în țările dezvoltate, unde nu se mai constată impactul teribil pe care îl au bolile prevenibile. Această reticență este un lux pe care ni-l putem permite cu greu”, a precizat el.
În Nordul Europei, inclusiv în Marea Britanie, 73 la sută dintre oameni consideră că vaccinurile sunt sigure, un nivel asemănător de încredere fiind înregistrat în America de Nord.
Citește și: