“Îți lipsește sulfactantul sau calitatea și cantitatea sunt insuficiente și nu îi dai doza care trebuie, îi dai un picuț mai puțin, și-apoi, ce să vezi? O să stea mai mult în spital, se complică, face infecții… Aaa, a făcut infecție? Dă-i antibiotice! Și o să stai uneori o lună, două, trei cu el în spital, dacă nu moare”, explică doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou născuți de la Spitalul Marie Curie, cât de disperată e situația. La Marie Curie ajung bebeluși de câteva sute de grame sau cu grave malformații cardiace, cerebrale, digestive ori pulmonare. Medicii fac eforturi supraomenești să-i salveze, dar nu au bani suficienți pentru a-i trata.
Fondurile au fost tăiate și în spitalele pentru adulți. În 2016, Spitalul Pantelimon din București a primit pentru pacienții de la Anestezie și Terapie Intensivă un milion de lei. Anul acesta, i-au fost alocați doar 700.000 de lei. Și în Unitatea de Primiri Urgențe din același spital situația e critică. Medicii au la dispoziție puțin peste 4 milioane de lei pentru bolnavi, cu 40% mai puțin decât în 2016, deși numărul pacienților a crescut cu 10%.
“Banii pe trimestrul doi s-au terminat încă de la începutul lunii mai. Dacă putem să luăm o decizie medicală făcând două teste în loc de patru, o luăm”, declară Mircea Ungurean, șef UPU la Spitalul Pantelimon.
“Este o neglijență în serviciu și un abuz în serviciu. Dacă nu se stabilesc termene de intrare în normalitate, vom face sesizări către Parchet”, spune Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
Mai mulți doctori au depus deja memorii la ministerul Sănătății.
Video: Știrile TVR
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro