Gărzile epuizante, cu medici puțini și intervenții din ce în ce mai multe sunt cauzele des invocate pentru ceea ce a provocat criza de medici de urgență în spitalele din țară, notează Mediafax.ro.
Criză de medici de urgență la Spitalul din Ploiești
Sunt 16 posturi de medici la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Urgență Ploiești. Cadrele medicale, care asigură gărzile, se plâng de epuizare, în vreme ce pacienții susțin că așteaptă ore bune pentru a fi consultați. La UPU Ploiești ar trebui să fie 26 de medici. Mai sunt doar 11, iar trei dintre ei au contract de colaborare.
„Lipsa de medici de medicină de urgenţă este de ani de zile. Suntem încadraţi opt medici de medicină de urgenţă, avem un deficit de alţi 16 medici de medicină de urgenţă. Am mai completat schema de personal cu alţi trei medici de medicină de familie, cu competenţă în urgenţe medico-chirugicale. Sunt trei linii de gardă care se acoperă foarte greu în aceste condiţii, având în vedere că pentru fiecare linie de gardă este necesar un număr minim de cinci medici”, a declarat, pentru sursa citată, medicul şef al UPU Ploieşti, Odette Pană.
Medicii de la UPU Ploiești se plâng că sunt obosiți deoarece stau mai mult la serviciu. Din cauza volumului mare de muncă, posibilii candidați pentru posturile vacante ajuns să aleagă alte specializări.
„Suntem obosiţi, continuu, de ani de zile, pentru că trebuie să acoperim gărzile. Avem în medie 300 de prezentări pe zi, în această situaţie suntem de ani de zile. Singura soluţie ar fi încadradrea cu alţi medici de urgenţă. Ne străduim ca lipsa medicilor să nu afecteze actul medical, dar presiunea pentru fiecare dintre noi este foarte mare. Volumul de muncă este foarte mare”, a mai spus Odette Pană, conform Mediafax.
Din pricina lipsei medicilor, pacienții ajung să aștepte ore în șir la UPU Ploiești pentru a fi consultați, recunoaște chiar managerul Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
„Cea mai vitregită este linia de urgenţe minore, în UPU, unde adresabilitatea, ca şi număr este cea mai mare. De aici şi timpii de aşteptare pentru pacienţi, cel puţin de partea de investigare. Prin lipsa acestor medici nu se poate organiza serviciul în ture şi permanenţa este asigurată prin clasicile linii de gardă care sunt epuizante. Un timp aşa de mare, de lucru fără pauze, este extenuant. Este greu, această specializare durează destul de mult, examenele sunt riguroase, şi suntem pe acest specific în concurenţă cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi cu SMURD ul care şi ei au deficit”, a spus managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Marius Niculescu.
Criză de medici de urgență în Sibiu
Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Sibiu ar trebui să aibă 25 de medici. Sunt, însă, doar 16 care mai lucrează acolo și care încearcă să nu lase gărzile neacoperite. În ultimii 10 ani, conducerea unității medicale a organizat un concurs pentru ocuparea unui post vacant, însă nimeni nu s-a arătat interesat.
„Organizăm de vreo 10 ani concurs şi nu vine nimeni. Nu sunt medici de medicină de urgenţă. Toţi pleacă în străinătate unde nivelul de de salarizare pleacă de la 5.000 de euro pentru un medic de medicină de urgenţă. Toate promoţiile termină şi pleacă, foarte puţini rămân. Specializarea o fac la noi şi, din păcate, foarte puţini rămân în ţară. Eu sunt aici de vreo 20 de ani, dar vă spun că noi la Sibiu stăm bine. În regiunea Centru, după Mureş, suntem singurii care acoperim turele. În rest, Alba, Braşov, Vâlcea au mari probleme. Dacă am noroc să nu mai plece, suntem cât de cât acoperiţi, ne descurcăm”, a explicat, pentru Mediafax, dr. Constantin Roşca, medicul şef al UPU Sibiu.
În schimb, situația este cu totul alta când vine vorba despre posturile de asistente și infirmiere. Pentru locurile de la UPU este concurență mare datorită sporurilor mari.
„Sunt sporuri mari. Ar vrea toţi acolo pentru că fac serviciu permanent şi dacă prind sâmbete, duminici, sărbători legale, salariul e bun. Nu avem probleme cu asistentele şi registratorii. La medici situaţia e mai complicată. Organizăm concurs, dar nu vine niciun candidat”, a spus managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Cornel Benchea.
Criză de medici de urgență în Gorj
Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu este cel mai mare spital din județul Gorj. La Unitatea de Primiri Urgențe sunt șapte medici, deși numărul lor ar trebui să fie mai mare, conform sursei citate.
„La noi sunt ocupate 7 din 11. Ar mai fi nevoie. Au fost mai puţini în anii trecuţi. În ultimii doi ani au mai venit încă doi, anul trecut unul şi acum doi ani încă unul. Este o specialitate grea, solicitantă. În această situaţie se fac mai multe gărzi, normal ar trebui să fie măcar doi medici de gardă, pentru că numărul de prezentări a crescut de la an la an, simţitor. Tinerii nu prea îmbrăţişează această specialitate. Cei care termină, de obicei pleacă dincolo. Am avut şi noi un coleg, care, după un an, a plecat în Anglia”, a declarat Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu.
Ramona Oprea este medic al Unităţii de Primiri Urgenţe din Târgu-Jiu, încă de la înfiinţare.
„La şase luni după ce s-a dat drumul la Urgenţă am venit, în decembrie 2007 s-a dat drumul, în 2008, în iunie, am venit eu. Nu m-am gândit niciodată că aş pleca. Salariile, comparativ cu Anglia, sunt foarte mici la noi”, a mai spus Ramona Oprea.
Criză de medici de urgență în Harghita
Doar patru medici profesează la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc. Legislația permitea angajarea, în total, a 21 de medici, însă, în ultimii ani, niciun candidat nu s-a prezentat la concurs.
„Nu toţi specialişti în urgenţe, ci ar putea să fie pediatri specialişti în urgenţe, medici pentru urgenţe adulţi, radiologi şi anestezişti specialişti în terapie intensivă. Momentan avem patru medici specialişti în UPU şi trei rezidenţi în urgenţe pediatrice, care îşi fac rezidenţiatul la Universitatea din Târgu-Mureş”, a spus dr. Demeter Ferenc, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.
Întrebat de ce refuză absolvenţii de medicină specializarea de Primiri Urgenţe, managerul este de părere că unele dintre posibilele cauze ar fi volumul mare de muncă şi deficienţele sistemului medical.
„Refuză din cauza deficienţelor sistemului medical de bază, a medicinei de familie şi a centrelor de permanenţă care nu fac faţă sau nu acoperă întreaga zonă de activitate. Foarte mulţi pacienţi care ar fi de competenţa medicului de familie ajung la UPU. Din această cauză sunt foarte mulţi pacienţi, iar gărzile foarte frecvente şi timpul de muncă utilizat la maximum îi oboseşte şi îi consumă fizic şi intelectual”, a explicat dr. Demeter Ferenc.
Criză de medici de urgență în Cluj
La Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj-Napoca ar mai fi nevoie de 10 medici de urgenţă. Nu se fac angajări deoarece nu se știe valoarea contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pe acest an și nici valoarea salariilor.
Și la Galaţi, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean funcționează cu personal insuficient. Din acest motiv, conducerea secției apelează la medici rezidenți fără post, dar și la voluntari care îi înlocuiesc pe medicii angajați în timpul gărzilor.
UPU Galați ar avea nevoie de 67 de noi angajați pentru a funcționa normal.
În schimb, la Spitalul de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, doar şapte medici specialişti în medicina de urgenţă sunt angajaţi, ei acoperind un sfert din necesar, notează Mediafax. La Unitatea de Primiri Urgențe sunt angajați în total 14 medici, însă numai șapte dintre aceștia sunt specializați în medicină de urgență.
Peste 14.000 de medici și 28.000 de asistenți medicali au plecat din România în perioada 2009-2015.
Citește și Bătrân dus cu căruța la spital în Dâmbovița. Drumul e plin de noroi și de bolovani / FOTO