Conducerea instituţiei spune că se confruntă cu o „problemă serioasă” cauzată nu doar de revenirea în țară a celor care au vrut să petreacă sărbătorile de iarnă acasă, ci și de acei români care au drumuri repetate în țările învecinate.
DSP Arad a mai apelat în trecut la voluntari pentru a putea efectua la timp anchetele epidemiologice sau pentru a introduce datele legate de pandemie în platforma naţională.
„Suntem nevoiţi să apelăm la voluntari, doar că de această dată nu are legătură cu introducerea de pozitivi din valul cinci, ci este vorba de volumul de muncă ridicat pentru a emite amenzile pentru necompletarea formularului digital de intrare în România. Am emis până acum 1.745 de amenzi doar pentru judeţul Arad, fiecare de 3.000 de lei, cu posibilitatea de a se plăti jumătate din suma minimă în termenul legal de 15 zile, adică 1.000 de lei. Este o problemă serioasă, unii au încasat mai multe amenzi pentru că au avut drumuri repetate în Ungaria sau în diferite ţări şi nu au completat formularul obligatoriu când au revenit în ţară”, afirmă şeful DSP Arad, Horea Timiş.
Potrivit acestuia, instituția pe care o conduce primeşte de la Poliţia de Frontieră datele privind persoanele care intră în ţară.
„Dacă cineva a trecut graniţa şi nu a completat formularul în 24 de ore, se emite amenda instant, la fel ca şi în cazul rovinietei. Dacă cineva a trecut zilnic graniţa şi nu a completat acel formular, zilnic se va emite amenda”, mai spune şeful DSP Arad.
Toate persoanele care vin în România au obligația de a completa formularul Passenger Locator Form (PLF), fie cu cel mult o zi înainte de intrarea în țară, fie cel târziu în 24 de ore de la sosire. Măsura se aplică din 20 decembrie 2021. Necompletarea acestui document este sancționată cu o amendă de la 2.000 la 3.000 de lei, dispusă de Direcțiile de Sănătate Publică.
Completarea documentului se face în format digital prin accesarea adresei web plf.gov.ro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro