Oamenii nu mai donează de teama de a se expune riscului îmbolnăvirii cu coronavirus, gândindu-se că acest risc ar fi mai mare dacă se lasă înțepați într-o unitate medicală.
Dacă într-o zi obișnuită la Centrul de Transfuzii Sanguine din București erau strânse aproape 200 de pungi de sânge, acum cu greu donează peste 80 de oameni.
„M-au sunat de la minister și m-au întrebat cum stăm cu donarea. Le-am zis: foarte prost. Stăm foarte rău. Numărul donatorilor s-a redus la jumătate” spune directorul Centrului de Transfuzii din București, Doina Goșa, pentru Libertatea.
Doar 2 la sută dintre români donează
La trei secunde, o persoană are nevoie de sânge, însă doar 2 la sută dintre români donează. O singură donare poate salva trei vieţi.
Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite în urgență, pentru salvarea vieții victimelor accidentelor rutiere, pentru gravide și copii, dar și pentru bolnavii cu cancer, la care este nevoie de trombocitele pe care măduva nu le mai poate produce din pricina tratamentului de chimioterapie.
Joi au fost recoltate în total doar 83 de pungi de sânge, iar vineri cu greu s-a ajuns la 100 de donări. „Și ne-am bucurat doar pentru atât”, spune Goșa.
Doi jurnaliști Libertatea au fost să doneze sânge în speranța că ar putea fi un exemplu de mobilizare pentru ceilalți.
Poate dona – și ar trebui să o facă – oricine nu a călătorit în străinătate în ultima lună, care nu a suferit recent intervenții chirurgicale sau dentare și nici nu a fost sub tratament pentru afecțiuni cardiovasculare, leucemie, diabet, pancreatită, sifilis sau epilepsie.
Înainte de donare, trebuie să mâncați și să consumați multe lichide.
Noi măsuri de prevenție: triere la intrare, dozatoare cu dezinfectant, măști
Ca toate unitățile medicale, și Centrul de Transfuzii Sanguine din București a luat măsuri suplimentare de prevenție: a montat la toate etajele dispensoare cu dezinfectant, iar la intrare a fost amenajat un birou de triaj, în care medicii iau temperatura donatorului și îi dau mască de protecție și botoși.
Am ajuns vineri, în jurul orei 11.00, într-o zi și la o oră la care sala de așteptare ar fi fost, în mod normal, plină, cu toate scaunele ocupate și cu oameni așteptându-și rândul la ghișeu în picioare. De data aceasta, erau câteva persoane.
Medicii ne-au luat temperatura, care nu trebuie să depășească 37.5 grade, am primit echipamentul de protecție și ne-am așezat să completăm fișa pentru donare. Totul a durat mai puțin de două minute.
Donarea se poate face și în „contul” unei persoane bolnave, care are nevoie de sânge. Trebuie anunțat medicul de la ghișeu numele persoanei și spitalul în care este internată. Nu e nevoie ca donatorul să aibă aceeași grupă de sânge ca persoana respectivă, pentru că punga donată ajunge în stocul CTS, iar pentru bolnav se ia, la schimb, sângele cu grupa necesară.
„Personalul este panicat, dar suntem medici și pentru asta ne-am pregătit”
De la triere și obținerea fișei de donator mergem la etajul 1, pentru consult. Aici, ni se ia tensiunea și din nou temperatura.
„Ați mâncat de dimineață? Vă simțiți obosită? Ați băut apă? Ați suferit intervenții chirurgicale?”, sunt câteva dintre întrebările puse de medic.
Întregul personal medical poartă măști de protecție, mănuși și halate subțiri, albastre, care nu îi protejează, însă, prea mult.
„Personalul este foarte panicat. Noi nu ne-am confruntat niciodată cu o astfel de situație, dar de-asta ne-am făcut medici, asistenți”, spune Doina Goșa despre colegii și subalternii săi.
Știam că există posibilitatea să avem și așa ceva. Să ajungem în situația în care să strângem răniții de pe front. Asta e. Suntem medici.
Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București:
Se gândesc să confecționeze măști textile
Pandemia de coronavirus a determinat Centrul de Transfuzii să ia și alte măsuri decât cele de împiedicare a răspândirii virusului: a trimis angajați în concediu, pentru a avea o „rezervă” de personal în cazul în care situația degenerează.
„Acum, virusul nu este atât de periculos, dar va fi în momentul în care se va transmite comunitar”, explică Goșa.
Comunitar, adică de oriunde, oricum, nu doar luând contact cu o persoană deja infectată.
„Noi lucrăm grupat. Dacă se va îmbolnăvi unul, îi bag pe toți în carantină. Și atunci avem un backup: în cazul în care personalul acesta nu își poate face treaba, vin cei de-acasă, care sunt sănătoși. Acum, virusul nu este atât de periculos, dar va fi mai rău când se va transmite comunitar, când nu vom mai avea control asupra lui”, spune Doina Goșa.
Medicii de la CTS caută soluții pentru orice problemă, dar cu echipamentele de protecție – sau mai bine zis, lipsa lor – nu știu ce să facă.
Sunt insuficiente, nici furnizorii nu mai găsesc, iar acum trebuie să le ofere și donatorilor care trec pragul centrului.
„M-am gândit să le facem noi, avem mașină de cusut, dar nu știu cât de bine protejează, pentru că ar fi alt material și nu ar fi nici sterile. Cele medicinale au porii mai mici decât mărimea virusului și nu lasă să treacă virusul”, explică directorul CTS.
„O să vă necăjim un pic”
După consultul medical de la etajul 1 urmează analizele rapide la cabinetul de pre-donare, care arată numărul de hemoglobine din sânge și toate celalalte detalii în funcție de care se decide dacă pot dona sau nu.
„O să vă necăjim un pic, o să vă înțepăm în deget”, îmi spune asistenta. Aud un „clic!” și simt înțepătura.
Câteva minute mai târziu, eram deja pe hol, la etajul al treilea, în fața celor două săli de recoltare.
Uite terenul, nu e terenul
De ani buni, Centrul de Transfuzii Sanguine funcționează într-o clădire cu bulină, veche, neconsolidată și nemodernizată, ci doar peticită pe alocuri. În prima sală de recoltare, pe tavan e aceeași crăpătură pe care o știu de doi ani de când donez sânge.
„Nu prea suntem băgați în seamă și atunci ne descurcăm cum putem”, spune Doina Goșa. Acum, cu pandemia, e și mai rău.
În vara lui 2017, primarul Capitalei, Gabriela Firea, promitea un teren de 2.000 de metri pătrați în curtea Spitalului Filantropia, unde să fie construit un nou centru de donare. Consiliul General a și dat o Hotărâre în acest sens, însă aproape trei ani mai târziu, totul a rămas la stadiul de promisiune.
Punga cu dulciuri
O donare înseamnă o pungă de 450 de mililitri, care se umple, în mod normal, îm 5-10 minute.
„Dacă vă simțiți rău sau aveți amețeli, să mă strigați”, îmi spune una dintre asistente. În timp ce își pune mănușile în mâini, se plânge de căldură.
„Dar cu oboseala cum stați?”, o întreb.
„Ne descurcăm. Avem copii, suntem obișnuite”, râde colega ei.
Înainte de a intra în sală, donatorii sunt obligați să-și dezinfecteze mâinile de la dispensorul montat pe hol.
Totul a durat puțin, nu a fost dureros și am făcut o faptă bună. Drept răsplată, am primit o pungă cu dulciuri.
Donatorii primesc și bonuri de masă, iar la cerere, adeverințe de reducere la abonamentele pentrj transportul în comun.
Apelul disperat al medicilor: „Avem nevoie de sânge”
Medicii fac apel la oameni să doneze în continuare, în ciuda situației în care ne aflăm. O pungă de sânge înseamnă trei vieți salvate.
„Suntem disperați, avem nevoie de sânge. Nevoia de sânge nu se termină când începe pandemia. Avem sânge de pe-o zi pe alta și nu ne descurcăm așa. Da, oamenii să stea acasă pentru a preveni răspândirea virusului, dar avem nevoie să vină la centru și să doneze”, spune directorul CTS, Doina Goșa.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 17
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro