România este lovită de cel mai mare focar de rujeolă din Uniunea Europeană. Peste 4.000 de cazuri au fost raportate, din care au fost înregistrate 18 decese (5 în județul Arad, 4 în Timiș, 4 în Dolj, 3 în Caraș-Severin, 1 în Satu Mare și 1 in București). Deși Ministerul Sănătății a promis rezolvarea crizei vaccinurilor ROR, situația este în continuare alarmantă.
Stocuri epuizate în jumătate din țară
Datele furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că în zece direcții de sînătate publică din țară stocurile de vaccin ROR sunt epuizate de la finalul lunii februarie. Este vorba despre județele Argeș, Botoșani, Caraș-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Satu Mare, Teleorman, Vaslui și Ilfov. În multe alte județe, stocurile erau aproape epuizate la finalul lunii februarie.
Sursa: Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)
La nivel naţional mai erau 86.749 doze de vaccin ROR, dintre care 17.445 la direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi la 69.304 de cabinete ale medicilor de familie.
Ministerul Sănătății nu a putut rezolvat situația nici în luna martie, când vaccinul ROR abia se mai găsea în cabinele medicale individuale, iar în câteva dintre acestea ajungeau numai 5 doze de vaccin, deși aveau de vaccinat cel puțin 10-12 copii.
„Este inadmisibil ce se întâmplă. De multe ori am impresia că toate aceste lucruri se fac intenționat și au un scop anume. Altfel nu-mi pot explica cum este posibil ca în luna martie, într-o Românie în care zilnic se înregistrează noi cazuri de rujeolă, să primesc în cabinet doar 5 doze de vaccin ROR”, ne spunea, indognea, un medic pediatru.
OMS ne cere măsuri pentru stoparea epidemiei
În plină epidemie de rujeolă și criză de vaccinuri, Organizația Mondială a Sănătății cere României să ia măsuri. Țara noastră are o rată de imunizare mai mică de 95%, nivel pe care OMS îl consideră necesar pentru a preveni apariția unor noi focare epidemice.
„Le solicit tuturor țărilor în care sunt prezente endemii să ia urgent măsuri pentru oprirea transmiterii rujeolei pe teritoriul lor și tuturor țărilor care au reușit deja acest lucru să rămână în gardă și să mențină un nivel ridicat al imunizării (…) Împreună trebuie să ne asigurăm că progresul făcut cu greu în direcția eliminării regionale (a rujeolei) nu este pierdut”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab.
În România se încearcă introducerea unei legi a vaccinării, la care se lucrează de un an și jumătate. Proiectul de lege urmează să fie înaintat în Parlament și prevede obligativitatea vaccinării și sancționarea cu amenzi, precum și asumarea responsabilității părintelui privind copilul.