Președintele Tunisiei l-a demis pe premierul Hichem Mechichi și a suspendat parlamentul, după o serie de manifestații violente antiguvernamentale care au cuprins țara.
Decizia președintelui Kais Saied a venit după ce mii de manifestanți, nemulțumiți de felul în care guvernul a gestionat criza COVID, au ieșit în stradă în mai multe orașe și s-au ciocnit cu forțele de ordine, duminică.
Șeful statului a anunțat că va lucra cu un nou premier numit de el și că va aduce calmul în țară. „Am luat aceste decizii până când pacea socială se va întoarce în Tunisia și până când vom salva statul”, a spus el.
Protestatarii din stradă au salutat anunțul, iar președintele li s-a alăturat în capitala țării, Tunis.
În prealabil, manifestanții devastaseră birourile partidului islamist aflat la guvernare, Ennahda, spărgând computere și incendiind sediul din Touzeur.
Oponenții președintelui acuză o lovitură de stat
Saied a promis că va răspunde la protestele violente cu forța militară. În plus, el a susținut că constituția țării îi permite să suspende parlamentul, dacă există „un pericol iminent”.
Dar oponenții săi l-au acuzat că a executat, de fapt, o lovitură de stat.
Președintele parlamentului, Rached Ghannouchi, a spus că Saied a organizat „o lovitură de stat împotriva revoluției și a constituției”.
„Considerăm că instituțiile sunt încă funcționale, iar suporterii Ennahda și poporul tunisian vor apăra revoluția”, a spus Ghannouchi pentru Reuters.
La primele ore ale dimineții, luni, Ghannouchi a încercat să intre în clădirea parlamentului, dar armata nu l-a lăsat.
„Sunt împotriva preluării puterii în mâinile unui singur om”, a spus el din fața clădirii legislativului.
Zece ani de la revoluție
În urmă cu ceva mai mult de zece ani, revoluția din Tunisia l-a doborât pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali și a dat startul „Primăverii Arabe” în regiune.
Spre deosebire de alte țări cuprinse de valul de revolte, Tunisia a devenit o excepție de stabilitate.
Chiar și așa însă, țara s-a confruntat cu crize politice multiple, probleme de corupție și guverne ineficiente.
Ennahda, gruparea politică interzisă înainte de revoluție, a fost în mod constant cel mai puternic partid în toată această perioadă și membră a coalițiilor succesive de guvernare.
Speranțele cetățenilor cum că schimbarea va aduce locuri de muncă sau noi oportunități și în general o viață mai bună nu s-au concretizat însă.
După un deceniu, Tunisia se confruntă cu o criză economică și cu una dintre cele mai grave epidemii de COVID din Africa. Peste 18.000 de oameni au murit în țara de 12 milioane de locuitori.
În ultima vreme, numărul cazurilor a început să crească, punând presiune pe populație și pe economia deja suferindă.
Premierul Hichem Mechichi și-a demis ministrul sănătății săptămâna trecută, dar această decizie nu a potolit nemulțumirea oamenilor.
De când președintele Saied a fost ales, în 2019, el a fost constant într-o luptă cu Mechichi și Ghannouchi.
Un independent fără un partid în spatele său, președintele a promis că va reforma sistemul politic afectat de corupție.