Aproximativ 6.000 de oameni au fost evacuați în urma operațiunilor care au început joi, după ce s-a ajuns la un acord fragil în acest sens. Evacuările s-au oprit însă în următoarea zi, iar soarta oamenilor a rămas incertă. Rebelii și trupele guvernamentale s-au acuzat reciproc că au deschis focul asupra convoaielor.
Acum, reprezentantul rebel al Faruk Abu Bakr, a precizat că noul acord prevede evacuarea a două sate şiite din provincia Idleb asediate de rebeli – al Foua şi Kefraya -, evacuarea persoanelor rănite din Madaya şi Zabadani – două comune blocate de forţe proguvernamentale în apropiere de frontiera libaneză – şi evacuarea totală a părţii de est a Alepului aflate sub controlul rebelilor. Aceste informaţii au fost confirmate de surse din anturajul Guvernului sirian.
”S-a decis să se reia evacuările din Alepului de est, în paralel cu evacuarea cazurilor (medicale) de la Kefraya şi al Foua şi a anumitor cazuri din Zabadani et Madaya”, a confirmat o persoană care face parte din echipa de negociatori a Guvernului sirian.
Confuzia în care are loc evacuarea din Alepul de est reflectă complexitatea războiului civil din Siria în care sunt implicate, de fiecare parte, foarte numeroase grupări şi interese străine, notează Reuters.
Faruk Abu Bakr a declarat pentru al Hadath că precedentul acord de evacuare a fost rupt vineri de către miliţii proguvernamentale care au interceptat ”sute” de persoane care căutau să fugă. Există un anumit număr de morţi, a subliniat el.
”Acum lucrăm la garanţii internaţionale în vederea asigurării securităţii celor care părăsesc Alepul, astfel încât acest tip de încălcări să nu se mai repete”, a anunţat el.
Conflictul din Siria, soldat cu peste 310.000 morți
Războiul din Siria s-a soldat cu peste 310.000 de morţi şi a lăsat pe drumuri peste jumătate din populaţia ţării. Conflictul din această țară a izbucnit în martie 2011, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea democraţiei și împotriva regimului Bashar al-Assad. De atunci, conflictul sirian s-a transformat într-un război complex, care implică o mulţime de actori – sirieni şi străini, iar eforturile diplomatice în vederea opririi acestui carnagiu nu au condus la vreun rezultat.
Foto: EPA