Cu prilejul unei manifestaţii la Minsk de susţinere a sa, Lukaşenko a afirmat că avioane şi tancuri ale NATO au fost desfăşurate la 15 minute de frontierele ţării.

„Nu există o masare de forţe în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea estică a Alianţei nu constituie o ameninţare pentru nicio ţară. Ea este strict defensivă, proporţională şi menită să prevină conflicte şi să menţină pacea”, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu într-un comunicat.

Lituania spune că exercițiile militare au avut parte conform unui calendar bine stabilit

Lituania a declarat că nu constituie o ameninţare militară pentru statul vecin Belarus, după ce preşedintele acestuia, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat duminică NATO că masează forţe la graniţele de vest ale ţării.

„Criza din Belarus este una politică, iar orice acuzaţie a conducerii belaruse despre un amestec al unor ţări străine sau despre ameninţări pe care le-ar reprezenta acestea constituie o încercare de a pasa vina şi de a-şi justifica propriile acţiuni”, a declarat ministrul apărării de la Vilnius, Raimundas Karoblis, pentru Reuters.

„O minciună menită să ofere o scuză pentru o eventuală intervenție a Rusiei”

Toate exerciţiile militare internaţionale din Lituania au loc conform unui calendar aprobat pe termen lung, a punctat el.

Lituania a găzduit manevre militare între 2-14 august, la care au luat parte 1.100 de soldaţi lituanieni, 200 americani şi 10 elicoptere militare americane venite din Polonia, a indicat un purtător de cuvânt al armatei.

El a precizat că nu mai sunt programate alte manevre în cursul lunii.

Potrivit şefului diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius, afirmaţiile lui Lukaşenko despre o masare de forţe NATO sunt „o minciună”, fiind menite să ofere o scuză pentru a cere ajutorul Rusiei. Amestecul Rusiei ar „distruge complet independenţa ţării. Lamentabil”, a scris ministrul lituanian pe Twitter.

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a sunat pe Alexander Lukașenko să-l asigure de un eventual sprijin militar din partea Rusiei, în cazul în care Belarus nu face față protestelor cu care se confruntă de peste o săptămână.

Pe site-urile de socializare din Belarus a fost publicată prima înregistrare video în care apare primul protestatar ucis pe 10 august, la Minsk, la o zi după ce Alexander Lukașenko a fost reales președinte, într-un scrutin controversat și marcat apoi de proteste violente de stradă.

Mii de protestatari din Belarus, arestați în ultimele zile de manifestații împotriva regimului Aleksandr Lukașenko, au fost eliberați vineri și au relatat tortura la care au fost supuși în închisoare. Oamenii eliberați au povestit că au fost bătuți, lăsați fără apă și mâncare, privați de somn și de îngrijiri medicale.

Urmărește-ne pe Google News