Sumar:
- Coreea de Nord amenință că va lansa patru rachete spre Guam. Trump: „Arsenalul nuclear american este mai puternic ca niciodată”
- Coreea de Nord a produs un focos nuclear care poate fi instalat pe rachete
- Trump amenință Coreea de Nord „Se vor confrunta cu foc și furie”
- Ce trebuie să știm despre Guam, teritoriul american amenințat de Coreea de Nord
Când a început Coreea de Nord programul nuclear
Coreea de Nord a început cursa înarmării nucleare încă din 1960, când liderul Kim Il Sung a cerut ajutorul Uniunii Sovietice, cel mai important aliat de atunci al Phenianului și deja o putere nucleară, pentru a obține la rândul său arme nucleare. Cerea sa a fost respinsă, iar ulterior Moscova a îndemnat Coreea de Nord să se alăture Tratatului de Neproliferare Nucleară, ceea ce țara comunistă a și făcut mai târziu, respectiv în 1985.
În anii 90, însă, tensiunile au escaladat din nou privind programul de înarmare al Phenianului, oficiali americani afirmând că țara comunistă încearcă în continuare să dezvolte arme nucleare. După mai mai mulți ani de tensiuni, perioadă în care Coreea de Nord nu a permis inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze anumite zone, Phenianul a anunțat, în 2003, că se retrage din Tratatul de Neproliferare Nucleară.
Sub conducerea lui Kim Jong Il, fiul lui Kim Il Sung, care a condus țara în perioada 1994 – 2011, programul nuclear al țării comuniste s-a dezvoltat destul de încet. Cu toate acestea, de când Kim Jong Un a preluat puterea, în 2011, țara a reușit să avanseze atât cu dezvoltarea programului nuclear, cât și cu cel balistic
De ce vrea Coreea de Nord să obțină arme nucleare
Dorința de a deține arme nucleare în perioada Războiului Rece nu a fost una neobișnuită. În aceea perioadă, alte țări, inclusiv Coreea de Sud, încercau să obțină aceste arme. În plus, Kim Il Sunt se tema că SUA și Coreea de Sud vor porni un război pentru reunificarea Peninsulei Coreene.
La finalul Războiului Rece, Phenianul a considerat că existența regimului său este amenințată. Astfel, liderii statului comunist au continuat programul nuclear, mai ales după prăbușirea Uniunii Sovietice, cel mai important aliat al său. Astfel, aproape izolată pe plan global, liderii țării comuniste au considerat că înarmarea nucleară a fost cea mai bună apărare împotriva unor posibile planuri ale altor țări de schimbare a regimului.
Cât de aproape este Coreea de Nord de a obține arme nucleare
Cele mai recente teste efectuate de Phenian sugerează că au realizat o rachetă intercontinentală care poate lovi teritoriul american. Coreea de Nord este efectuat cinci teste nucleare, iar, acum, agenţiile de informaţii din SUA au dezvăluit că Phenianul a produs primele focoase nucleare miniaturizate, care pot fi ataşate de rachete intercontinentale sau cu rază intermediară de acţiune.
Ce a fost făcut pentru a opri programul nuclear al Coreei de Nord
Negocierile privind dezarmarea țării comuniste au dat greș în repetate rânduri. Consiliul de Securitate al ONU a implementat sancțiuni, însă chiar și așa efectul nu a fost cel dorit.
La rândul său, China, cel mai important și singurul aliat al Coreei de Nord, a pus presiuni economice și diplomatice asupra Phenianului. Acum, SUA au amenințat că vor folosi forța militară, iar Donald Trump a promis „foc și furie” împotriva regimului lui Kim Jong-Un.
De ce SUA sau altă țară nu au încercat să distrugă programul cu o intervenție militară
Regimul nord-comunist a avertizat în repetate rânduri că orice provocare militară este o declarație de război. Astfel, în cazul în care o țară ar fi încercat să distrugă zonele în care Coreea de Nord dezvoltă arme, rezultatele ar fi dezastruoase. Lăsând amenințarea nucleară de-o parte, reacția Coreei de Nord ar putea duce la numeroase victime în rândul civililor.
Seul se află la aproximativ 30 de kilometri de Zona demilitarizată coreeană. Astfel, capitala Coreei de Sud, care are o populație de 25 de milioane de locuitori, este în bătaia artileriei nord-coreene. Un studiu realizat în 2012 a arătat că, dacă Phenianul ar decide să folosească aceste arme, 64.000 de oameni ar putea fi uciși în prima zi.