Guvernul condus de Mariano Rajoy l-a somat pe Puigdemont să spună astăzi, la ora 10:00, dacă declarația sa ambiguă de săptămâna trecută (când a semnat o „declarație de independență”, dar a suspendat-o cerând negocieri cu Madrid) a fost sau nu o proclamare a independenței. Chiar și cu acest termen limită, Carles Puigdemont a evitat să ofere un răspuns clar asupra independenței, notează El Pais.
El a trimis o scrisoare guvernului de la Madrid, însă fără să clarifice acest aspect. Totodată, el a cerut două luni de negocieri cu guvernul spaniol, de pe poziții egale.
„În următoarele două lun, principalul nostru obiectiv este să vă invităm la dialog” și să le permitem mediatorilor „internaționali, spanioli și catalani să deschidă calea către negocieri”, a scris liderul catalan în scrisoarea adresată lui Mariano Rajoy.
Puigdemont a mai scris că guvernul regional pe care îl conduce vrea să suspende procesul privind independența, până la încheierea acestor negocieri, afirmând că angajamentul său de a găsi o soluție „și nu o confruntare”.
Cu toate acestea, el a mai notat și că Parlamentul Cataloniei are „mandatul democratic” de a declarat independență, în urma referendumului de la începutul lunii octombrie.
În urma acestui răspuns evaziv, este așteptat ca guvernul central de la Madrid să îi dea un nou termen limită lui Carles Puigdemont, până joi dimineață, pentru a preciza clar că a abandonat demersul de obținere a independenței. Dacă Puigdemont nu renunță, atunci guvernul spaniol va invoca articolul 155 din Constituția Spaniei și va prelua controlul asupra Cataloniei, suspendând și autonomia acesteia.
Până acum, ambele părți – separatiștii catalani și guvernul lui Rajoy – s-au declarat dispuse la un dialog, dar guvernul de la Madrid a ținut să menționeze că un astfel de dialog nu se va purta pe tema independenței, în timp ce Puigdemont are o poziție neclară și față de conținutul acestui dialog, el neprecizând ce dorește să discute cu Madridul sau ce așteptări are de la eventuale tratative.
SUMAR:
-
ANALIZĂ | Zece consecințe imediate, dacă regiunea Catalonia se rupe luni de Spania
-
Editorial de Claudiu Săftoiu. Referendumul ilegal din Catalonia a învins: provinciile muncitoare fug de statul corupt
-
EXCLUSIV/ Jurnalist catalan, pentru Libertatea: „Guvernul spaniol a făcut abuz de putere și a început să piardă Catalonia”
-
ANALIZĂ | Ce ar putea să urmeze în urma referendumului din Catalonia
RecomandăriDosarul Colectiv: Nicio șansă ca autoritățile să mai fie trase la răspundere penală pentru intervenția haotică din 30 octombrie 2015 sau pentru decesele din spitale -
Spania, în criză. Scenarii posibile după referendumul din Catalonia