Venezuela se confruntă de mai bine de un an cu o criză gravă. Citește AICI cum este descrisă criza de un român, care a petrecut două luni în acestă țară.
Retragerea surprinzătoare a bancnotei de 100 de bolivari, în această săptămână, înainte ca noile bancnote cu valoare mai mare să fie disponibile, a condus la formarea unor cozi uriaşe la bănci, la jefuirea magazinelor, la proteste anti-guvernamentale şi la cel puţin un deces.
Președintele Nicolas Maduro a încercat să dea vina pe o campanie de sabotaj lansată de inamicii din străinătate.
”Unul dintre avioane, contractat şi plătit de Venezuela, a primit ordin, în timpul zborului, să schimbe direcţia şi să meargă în altă ţară. Un altul nu a primit permisiunea de a zbura”, a explicat Maduro.
Faptul că noile bancnote de 500, 2.000 și 20.000 de bolivari nu au intrat încă în circulație a alimentat și mai mult furia venezuelilor. Astfel, într-o nouă încercare de a calma populația, președintele Nicolas Maduro a anunțat că bancnotele de 100 de bolivari vor putea fi folosite până pe 2 ianuarie.
Asta după ce mulți oameni s-au trezit că au rămas cu bani, însă aceștia nu mai avea nicio valoare. Nu au mai putut să își cumpere alimente sau alte bunuri necesare. Aproximativ 40% din populaţia ţării nu are conturi bancare şi nu poate folosi tranzacţiile electronice, ca alternativă la numerar.
Sâmbătă dimineaţă, circa 400 de persoane din statul Tachira, din vestul Venezuelei, au sărit gardurile către Columbia, în căutarea de alimente şi medicamente, potrivit unor martori. În statul sudic Bolivar, oamenii au pătruns în magazinele şi depozitele din mai multe oraşe.
Autorităţile au declarat stare de urgenţă în Ciudat Bolivar şi 135 de persoane au fost arestate.
Forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene în Maracaibo, al doilea oraş ca mărime din ţară, iar unii protestatari au dat foc unor bancnote de 100 de bolivari.
Foto: Hepta