Despre efectul Covid-19 asupra economiei mondiale Nouriel Roubini spune că este cel mai puternic șoc înregistrat vreodată, peste marea depresiune prin care a trecut America între 1929 și 1933 și peste criza mondială din 2008 (pe care el a anunțat-o încă din 2005).
Și în timpul marii depresiuni, și în timpul crizei din 2008, acțiunile au scăzut la burse cu 50% sau mai mult, piața creditelor a înghețat, a urmat un val de uriaș de falimente, rata șomajului a sărit de 10%, iar PIB-ul s-a contractat cu 10% sau mai mult. Numai că lucrurile astea s-au întâmplat de-a lungul a trei ani. Acum, în contextul crizei generate de coronavirus, toate s-au succedat în numai trei săptămâni.
Nouriel Roubini:
“Producția, consumul, exporturile, investițiile de capital, toate sunt în cădere liberă și e o cădere fără precedent. Marile companii de investiții și instituțiile bancare din America se așteaptă deja la o scădere semnificativă a PIB-ului, iar secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a avertizat că rata șomajului ar putea ajunge la 20%”, a mai spus Roubini.
Criza generată de coronavirus nu arată ca un V sau ca un U, adică o cădere urmată de o revenire. Nu arată nici ca un L, adică o cădere urmată de o stagnare. În acest moment, are forma literei I. Cădere și atât. Piețele financiare și economia sunt în cădere liberă.
Nouriel Roubini:
Măsurile care ar duce la scurtarea crizei
În cel mai bun caz imaginat de Roubini, noua criză, deși va fi mai severă decât cea din 2008, va dura mai puțin. Însă ca acest scenariu să fie plauzibil, trebuie îndeplinite câteva condiții:
- SUA și Europa ar trebui să implementeze aceleași măsuri luate de China pentru a stopa răspândirea Covid-19: carantina totală, testarea masivă și tratarea celor pozitivi cu substanțele indicate de experți;
- Politica monetară trebuie adaptată situației, adică trebuie adoptate măsuri neconvenționale: dobânzi negative și înlesnirea creditării pentru companiile mici și mijlocii.
- Guvernele trebuie să ofere stimulente populației pentru a contracara șocul economic.
Din păcate, însă, aceste condiții nu sunt îndeplinite în multe dintre țările afectate de Covid-19. Răspunsul nu a fost suficient de rapid nici în sistemul medical, nici în mediul financiar. Măsurile economice încă se discută, iar carantina s-a decretat în unele locuri cu întârziere. Riscul unei crize multe mai severe decât cea din 2008 crește cu fiecare zi.
Nouriel Roubini:
Foto: EPA