România este țara europeană în care doar 22% din populație are cunoștințe financiare de bază, iar din acest punct de vedere stăm cel mai rău din Uniunea Europeană, arată un studiu din 2015, realizat de Standard & Poors.

În contextul crizei financiare pe care o traversăm, și despre care specialiștii spun că abia începe, acest lucru poate avea consecințe neplăcute.

Libertatea a contactat trei economiști și profesori de economie pentru a vedea care este cea mai bună conduită de urmat în vremuri de criză. Vă prezentăm, sintetic, sfaturile acestora:

  • Nu faceți investiții mari, precum achiziția de locuințe sau autoturisme.
  • Nu contractați credite noi, nu se cunoaște cum va evolua situația epidemiologică sau cea economică.
  • Trebuie evitate achizițiile produselor scumpe de genul telefoanelor de top sau hainelor.
  • Concediile în locuri exotice ar trebui reevaluate și făcute economii.
  • Fiecare român ar trebui să pună bani deoparte, cât să îi ajungă pentru 3-6 luni, pentru eventualitatea pierderii locului de muncă.
  • Părinții cu copii ar trebui să cumpere laptopuri sau tablete, astfel încât să fie pregătiți ca școala să se reia tot online la toamnă.
  • Mergeți la cumpărături cu o listă pentru a evita achiziții suplimentare sau inutile.
  • Acolo unde se poate, cumpărați produse românești. Astfel se mențin locurile de muncă din România.

Atenție la cheltuieli!

Profesorul de economie Mircea Coșea, fost ministru al Reformei, spune că fiecare român trebuie să își revizuiască acum cheltuielile.

”Situația este neclară, imprevizibilă, există tendința de a se înrăutăți situația. Nu e o epocă în care să faci investiții. Trebuie prudență în achiziții, în special cele luate pe credite, precum apartamente, frigidere etc. Trebuie prudență și în cazul concediilor. Eu sunt la părerea că e mai bine să le facă în țară, există riscuri dacă rămâi peste hotare”, spune Coșea.

Consultantul fiscal Adrian Bența dă și el câteva exemple exacte unde se pot face reduceri.

Investițiile trebuie să fie la minimul necesar, nu-ți mai iei cel mai scump telefon, iei unul mai modest. Nu mai iei cel mai bun costum Armani, iei unul de la Piața Rahova. La fel, trebuie să ai grijă la cheltuieli când ieși la terase.

Consultantul fiscal Adrian Bența:

Un alt consultant fiscal, Emilian Duca, spune că oamenii ar trebui să fie prudenți atunci când vine vorba de achiziția de locuințe sau mașini în timpul unei crize economice.

Bani puși deoparte

Bența spune și că ar trebui făcute economii astfel încât să acopere 3-6 luni de cheltuieli. 

”Fiecare român trebuie să fie atent la ce cheltuieli își asumă. Trebuie să pună departe bani, cât să îi ajungă 3-4 sau 6 luni”, avertizează el. Cei care ar trebui să recurgă la astfel de măsuri ar trebui să fie în special cei cu rate pentru locuințe, să fie siguri că pot acoperi ratele fără să piardă locuința.

Și Coșea spune că oamenii să se pregătească de facturi mai mari la iarnă sau situații neprevăzute.

”Pregătiți-vă psihic pentru schimbarea locului de muncă”

Profesorul de economie mai spune că oamenii să se pregătească pentru ce este mai rău, respectiv pierderea locului de muncă.

În acest caz, ar trebui să se gândească la ce alte activități pot face.

Căutați surse noi de bani

Bența are aici un sfat complementar: căutați surse noi de bani!

”Dacă firma la care lucrezi ți-a redus programul poți să îți iei un al doilea job, să fii livrator de mâncare, să fii șofer Uber dacă ai mașină etc. Nu e suficientă strângerea curelei”, spune Bența.

Investiți în copii!

Profesorul Mircea Coșea avertizează părinții cu copii că ar trebui să achiziționeze din timp laptopuri sau tablete, astfel încât aceștia să poată face școala de acasă.

Persoanele cu copii vor trebui să facă investiții, adică să le cumpere echipamente IT. Așa cum este situația acum, probabil nu vor fi prea multe cursuri la școală.

Profesorul Mircea Coșea:

”Aceste investiții sunt necesare ca să nu se chinuie copiii cu școala pe telefon. Cunosc persoane cu copii care au avut probleme cu ochii, dureri de cap de la teleșcoala pe telefon. Aici ar trebui și ca statul să asigure un ajutor, să cumpere cele 250.000 de tablete de care zicea și să le acorde inspectoratelor astfel încât să fie distribuite persoanelor cu venituri mici. Cea mai importantă investiție este în copii”, spune Coșea.

Cumpărați produse românești

Consultantul Emilian Duca spune că, acolo unde este posibil, ar trebui să cumpărăm produse românești.

Un sfat corect ar fi să cumpere produse românești, în măsura posibilităților. Așa menținem locurile de muncă în România.

Consultantul Emilian Duca:

România importă peste 50% din mâncare din Uniunea Europeană, iar la electronice procentul este mult mai mare, importurile venind în special din China, Coreea de Sud sau Japonia.

Sfaturi pentru Diaspora

În fine, profesorul Mircea Coșea are o serie sfaturi și pentru cei 1,3 milioane de români care au venit din străinătate de la momentul declanșării pandemiei.

Acesta spune că ar trebui să accepte să lucreze în industria agro-alimentară din România pentru că situația din Vestul Europei nu pare să se îmbunătățească rapid.

”Un sfat general adresat Diasporei care a revenit în țară: marea lor majoritate sunt din mediul rural. Ar fi foarte bine dacă ar lucra în agricultură sau industria agro-alimentară, să se împământenească aici. Cunosc fermieri și aceștia nu găsesc personal. Cei reveniți în țară preferă să nu facă nimic așteptând să prindă iar contracte ca să plece, dar acest lucru e tot mai îndepărtat”, conchide el.

Urmărește-ne pe Google News