Pentru a vedea ce vor elvețienii, nu trebuie să urmărim mai departe de Digitec Galaxus, numărul unu în comerțul online din țară, arată sursa citată. Iar datele arată că toată lumea vrea să se pregătească în fața unei posibile crize energetice.
Lemne de foc, baterii și generatoare
Vânzările de lemne de foc au crescut cu 1.897% față de august, oamenii dorind să stocheze lemne acasă în cazul în care furnizarea gazelor s-ar putea întrerupe.
De asemenea, vânzările de „Powerstations” (Stații de energie – n.r.) au crescut de 20 de ori. Acestea sunt baterii gigantice care, după ce sunt încărcate, asigură operarea smartphone-urilor, calculatoarelor și a altor obiecte.
Trendul este similar pentru micile generatoare de energie, panouri solare și radiatoare, potrivit CH Media.
Digitec Galaxus spune, fără a da date exacte, că creșterea este „oriunde între trei și chiar patru cifre” și a depășit previziunile făcute în iulie.
Nu doar publicul este precaut.
Energeticienii, primii care vor să se protejeze
Hebert Meinecke, care conduce centrala nucleară de la Gösgen, unul dintre principalii furnizori de electricitate în Elveția, a anunțat că și-a cumpărat un generator pentru acasă.
De asemenea, Werner Luginbühl, președintele Comisiei Elvețiene de Energie, a spus zilele trecute că a comandat mai multe lemne de foc și că are și „o lanternă și baterii pregătite”, în caz de necesitate.
Marcel Dettling, consilier național în cantonul Schwyz, și-a cumpărat la rândul său un generator de urgență pentru proprietatea sa rurală. Costul: 7.000 de franci elvețieni, adică 7.300 de euro, la mâna a doua, conform ziarului elvețian.
Facem stocuri?
Publicația încheie cu o întrebare: ar trebui să ne facem și noi stocuri?
Răspunsul este că nicio recomandare oficială nu a fost făcută de autoritățile de la Berna, ceea ce irită anumiți politicieni.