Consecințele războiului declanșat de Rusia în Ucraina în urmă cu 8 luni se resimt și în România, care va continua să sprijine țara condusă de Volodimir Zelenski, a transmis Administrația Prezidențială, la finalul ședinței CSAT prezidate de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

În cadrul ședinței, s-au analizat propunerile de răspuns la amenințările Rusiei, „astfel încât să fie menținută pacea în regiunea Mării Negre și să fie evitată extinderea conflictului”, se arată în comunicat. Concret, s-a discutat despre creșterea prezenței militarilor NATO în România și despre intensificarea dialogului cu Turcia, Bulgaria și Georgia privind securitatea Mării Negre.

4.600 de militari NATO

sunt acum prezenți în România, dintre care 3.000 sunt americani și 600 francezi.

Totodată, în CSAT s-a vorbit și despre sectorul energetic. „Membrii Consiliului au analizat şi aprobat propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni”, se arată în comunicat.

De asemenea, folosirea pe termen scurt a tuturor resurselor energetice pe bază de cărbune este o soluție pentru a traversa criza energetică, s-a convenit în CSAT.

Un alt punct pe ordinea de zi a fost modernizarea Armatei României. „Membrii Consiliului au aprobat actualizarea programului „Armata 2040”, pe principalele direcții: bugetarea necesarului de personal al armatei, reconfigurarea programelor de înzestrare și a eforturilor de refacere a stocurilor, modernizarea industriei de apărare, precum și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat”, a mai transmis Administrația Prezidențială.

Aceasta a fost prima ședință CSAT din ultimul an în care ministru al Apărării a fost premierul Nicolae Ciucă, în calitate de ministru interimar, după ce Vasile Dîncu și-a dat demisia. La ședința CSAT au mai participat șefi de Servicii Secrete, ai Armatei, ministrul de Externe Bogdan Aurescu, ministrul PNL de Interne Lucian Bode, ministrul PSD de Finanțe Adrian Câciu și ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

 
 

Urmărește-ne pe Google News