Aproximativ 10 milioane de joburi au fost pierdute în industriile creative în anul 2020, din cauza pandemiei de COVID-19, avertizează cel mai recent raport UNESCO, intitulat „Re|Shaping Policies for Creativity”.

UNESCO subliniază că lumea întreagă se confruntă cu o „criză fără precedent în sectorul cultural”, care a fost provocată atât de criza sanitară, cât și de faptul că în anii dinaintea pandemiei, guvernele au alocat artelor mai puțini bani, scrie ARTnews, cea mai veche revistă de artă din lume, fondată în 1902.

Veniturile industriilor culturale și creative au scăzut între 20% și 40%, subliniază UNESCO.

E nevoie de măsuri de protecția muncii în industriile creative

„Sistemul de securitate socială pentru artiștii din multe țări era deja inadecvat, însă pandemia a arătat exact cât de vulnerabili sunt lucrătorii din sectoarele cultural și creativ”, scrie în raport.

Agenția ONU pentru educație și cultură le cere guvernelor să asigure o mai bună protecție a muncii pentru industria creativă, inclusiv prin stabilirea unui salariu minim pe economie pentru lucrătorii culturali și a unui sistem mai bun de pensii și concedii medicale plătite pentru freelanceri.

A apărut un paradox fundamental, prin care accesul global și încrederea oamenilor în conținutul cultural au crescut. Totuși, în același timp, celor care produc artă și cultură le este tot mai greu să lucreze.

Ernesto Ottone R., director general adjunct pentru cultură al UNESCO:

Sectorul cultural reprezintă una dintre economiile cu cea mai mare dezvoltare din lume, arată raportul, accesul la conținutul artistic fiind impulsionat și de platformele digitale. Însă industria suferă și de câteva vulnerabilități: domeniul cultural este adesea sacrificat de guverne atunci când se formează bugetele și este evitat și de investitorii privați.

Muzeele și galeriile au fost cele mai afectate instituții în perioada pandemiei, având în vedere că 90% din locații au fost obligate să își închidă ușile vizitatorilor vreme de mai multe luni. În 2020, valoarea brută globală a industriei creative a scăzut cu 750 de miliarde de dolari, în ciuda unor programe de ajutorare a artiștilor, oferite de autoritățile locale și naționale.

Diferențe prea mari între platformele de streaming și creatorii de conținut digital

Raportul UNESCO recomandă, de asemenea, să se ia măsuri pentru a reduce diferența de venituri între serviciile de streaming bogate și creatorii care produc conținut digital. În ultimii doi ani, digitalizarea a devenit „centrală pentru crearea, producerea, distribuirea și accesul la manifestările culturale”, se scrie în raport. „Prin urmare, multinaționalele online și-au consolidat pozițiile, iar accesul inechitabil la internet a devenit semnificativ.”

Trebuie să regândim modul în care construim un mediu de lucru sustenabil și incluziv pentru cei care lucrează în domeniile cultural și artistic, care joacă un rol vital în societate și în lumea întreagă.

Ernesto Ottone R., director general adjunct pentru cultură al UNESCO:

Pandemia a închis muzeele și a scos în stradă lucrătorii în cultură

În perioada pandemiei, lucrătorii în domeniul cultural au organizat mai multe proteste, în toată lumea, cerând deschiderea muzeelor și a celorlalte spații culturale. Recent, în ianuarie 2022, zeci de muzee și săli de concerte din Olanda s-au redeschis temporar ca saloane de coafor sau săli de fitness, ca o formă de protest față de protocoalele COVID-19 din țară. Premierul olandez a ridicat carantina sălilor de fitness și frizeriilor, însă spațiile culturale au rămas închise pentru încă o săptămână. La manifestație au participat instituții de prestigiu, precum Muzeul Van Gogh din Amsterdam și Galeria Mauritshuis din Haga, unde este expus celebrul tablou al lui Vermeer, „Fata cu cercel de perlă”.

Proteste au avut loc și în Maroc, unde turoperatorii s-au strâns în fața Ministerului Turismului din Rabat. Motivul protestului a fost faptul că serviciile aeriene și de feribot din Maroc au fost suspendate în noiembrie 2021 pentru a stăvili răspândirea variantei Omicron.

La jumătatea lunii ianuarie 2022, în București și la Sibiu au avut loc proteste ale artiștilor români. Aceștia au susținut că „sectorul cultural a devenit invizibil” și au cerut compensații pentru lipsa activității în pandemie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News