Personalul medical nu este singurul care are de suferit după haosul din sistemul de salarizare, iscat de Guvern. Și în educație se preconizează aceleași probleme.
”Sistemul de învățământ este în pragul unei crize fără precedent”, a avertizat vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu, după o serie de discuții cu cadrele didactice. Altfel, chiar dascălii sunt extrem de nemulțumiți pentru că s-au trezit cu bani mai puțini decât li se cuvin.
”Noi, directorii de licee din zona Roman, am făcut o adunare, am discutat cu reprezentanții sindicatului. Salariile nu au ajuns la noi cu sumele aprobate, iar noi, directorii, suntem puși în situația de a găsi soluții. Și este foarte greu să le găsim!”, a declarat, pentru Libertatea, directoarea Colegiului Național ”Roman-Vodă” din Roman, Mihaela Tanovici.
Au fost și vor mai fi întâlniri cu șefii Inspectoratelor Școlare, însă de la Ministerul Educației nu a venit nicio explicație. Asta spune o altă directoare de școală, de data aceasta din Alba Iulia.
”Noi am primit mai puțini bani decât trebuia și am decis să plătim salariile integral, dar contribuțiile mai puțin. Cu rezerva că vom primi diferențele luna următoare. E prima oară când se întâmplă așa ceva și asta înseamnă și muncă în plus, și bani mai puțini. Nu avem nicio explicație de la Minister”, s-a plâns directoarea unei școli din Alba Iulia, contactată de Libertatea.
PNL , acuzații la adresa PSD
Problema a fost sesizată public de către parlamentarii PNL. Deputatul Florin Roman a explicat că, în județul Alba, mai multe școli și licee au fost afectate de aceste măsuri.
”Dascălii mai multor unități de învățământ au primit doar 88 la sută din salariu!! Din cauza constrângerilor bugetare, Consiliile de Administrație au avut de ales: fie plătesc doar 88 la sută din salariu, fie plătesc integral salariile, dar virează mai puțin în zona de contribuție la partea de asigurări sociale. După ce au spus că măresc salariile pentru dascăli, acum se constată pe fluturași că nu există bani pentru plata lor”, a transmis Roman, într-un comunicat de presă.
Contactat de Libertatea, deputatul PNL a dat exemplele mai multor școli din județul Alba, aflate în această situație: Școala ”Avram Iancu”, Școala generală numărul 1, Școala generală numărul 2, Școala generală numărul 6, Liceul , Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”. Aici, de exemplu, salariile au fost plătite integral, dar nu au fost virate contribuțiile, conform deciziei Consiliilor de Administrație.
Profesori din toată țara, afectați
În aceeași situație se află și mai multe unități de învățămând din județul Neamț. Printre ele, Colegiul Național ”Roman-Vodă”, Colegiul Tehnic Miron Costin, Colegiul Tehnic ”Petru Poni” și Școala generală ”Calistrat Hogaș”.
”Zilele trecute am discutat cu directori de școli și cadre didactice din mediul preuniversitar care mi-au atras atenția asupra faptului că sistemul de învățământ se află în pragul unei crize fără precedent. Directorii de școli din toate județele au fost invitați la inspectoratele județene pentru a găsi soluții”, a explicat și vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu.
Concret, printre soluțiile propuse, se numără reanalizarea structurii de personal și disponibilizări sau comasarea claselor.
”Pentru martie, contribuțiile au fost achitate doar în proporție de 70%, în timp ce în aprilie nivelul – nici măcar 50%. În acest context, directorilor de școli le este teamă că li se vor bloca conturile. Directorii se tem să semneze statele de plată pentru că astfel devin complicii unui sistem care apelează la fel de fel de trucuri mai mult sau mai puțin legale pentru a rezolva un lucru esențial, dar elementar: achitarea drepturilor salariale ale personalului didactic”, a adăugat Leoreanu.
Problema din învățământ este similară cu cea din sănătate. Săptămâna trecută, sindicaliștii au protestat, iar personalul medical a amenințat cu greve în spitale. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de Legea salarizării, care face referire doar la salariile medicilor și în urma căreia s-au ales cu venituri mai mici asistenți medicali, infirmiere, femei de serviciu, brancardieri și alt personal medical.