Moţiunea de cenzură a fost adoptată cu votul a 123 de deputaţi dintr-un total de 240, în timp ce împotrivă au votat 116, a anunţat vicepreşedintele parlamentului, Miroslav Ivanov.

Coaliţia eterogenă formată în decembrie, după un deceniu în care la guvernare s-a aflat controversatul Boiko Borisov, s-a fisurat însă la începutul lunii iunie, când a pierdut sprijinul partidului antisistem „Există un astfel de popor” (ITP) în urma disputelor legate de cheltuielile bugetare şi de decizia dacă Bulgaria să deblocheze sau nu negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Aflat în opoziţie, GERB, partidul conservator al lui Borisov, a profitat de breşă şi a depus o moţiune de cenzură, acuzând ‘eşecul politicii economice şi financiare a guvernului, în contextul unei explozii a preţurilor.

„A fost o onoare pentru mine să conduc un astfel de guvern, a reacţionat Petkov. Acest vot este un pas mic pe un drum lung, a adăugat el, promiţând să continue lupta.


Știre inițială: În cazul în care guvernul se prăbușește, Bulgaria se va îndrepta, probabil, spre al patrulea scrutin legislativ în ceva mai mult de un an, scriu Reuters, Sofia Globe și Politico. În acest caz, partidele naționaliste simpatizante ale Moscovei ar putea obține un număr important de voturi.

O moțiune de cenzură împotriva guvernului bulgar ar putea fi votată azi în parlamentul de la Sofia, înlăturând o administrație care a promis să curețe corupția endemică din țară și care a adoptat o poziție neobișnuit de fermă împotriva Rusiei.

Votul este programat să înceapă miercuri seară, la ora 19.10 – apogeul unei crize care va genera incertitudine prelungită și de care ar putea profita partidele extremiste proruse și chiar Moscova.

Criza cu pricina a fost declanșată de fostul cântăreț folk și vedetă TV devenit politician, Slavi Trifonov, care și-a retras brusc partidul „Există un astfel de popor” (ITN) din coaliția de guvernare, după mai puțin de șase luni de la începerea mandatului.

Trifonov a spus că are dezacorduri cu premierul Kiril Petkov în privința bugetului și l-a acuzat că vrea să deblocheze începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord, cu care Sofia are dispute culturale, importante pentru naționaliștii bulgari.

Moțiunea a fost ulterior propusă de partidul de opoziție GERB, al fostului prim-ministru Boiko Borissov, care a condus țara în cea mai mare parte a ultimului deceniu și care a acuzat guvernul că nu a reușit să reducă inflația în creștere.

Marți, după o lungă dezbatere în legislativ, premierul Petkov a spus că încă speră ca moțiunea să nu fie votată de majoritatea parlamentarilor, notează Sofia Globe. O parte dintre parlamentarii ITN au dezertat din partid după ce Trifonov s-a retras de la guvernare, dar pentru ca guvernul să supraviețuiască, Petkov mai are nevoie de șase voturi, pe care nu este sigur că le va obține.

În cazul în care Executivul va fi demis, premierul a insistat că partidul său, „Continuăm Schimbarea”, mai are totuși o șansă de a rămâne la guvernare. Și asta pentru că gruparea politică condusă de Petkov și de colegul său absolvent de Harvard, Assen Vassilev, va avea prima șansă pentru a încerca să formeze un nou guvern.

„Vom avea posibilitatea de a vorbi cu mai mulți parlamentari, în special de la ITN”, a spus Petkov, cu referire la partidul lui Trifonov. „Sper că există mai mulți oameni ezitanți”, a adăugat el.

Naționalism, mafie, Rusia

Petkov a preluat funcția în decembrie, după o lungă criză politică și două runde de alegeri legislative fără rezultat clar, promițând un curs prooccidental pentru țara sa și toleranță zero față de corupție.

Atunci când trupele ruse au pătruns în Ucraina, Petkov a sfidat Moscova, refuzând să plătească în ruble pentru importurile de gaze și declarând că nu va reînnoi un contract pentru importul pe termen lung cu Gazprom. Drept răspuns, Rusia a încetat furnizarea de gaze în aprilie.

Bulgaria a oferit, de asemenea, ajutor Ucrainei, inclusiv asistență militară substanțială și l-a demis pe ministrul apărării Stefan Ianev, care folosise expresia Kremlinului – „operațiune specială” – atunci când s-a referit la războiul din Ucraina.

Declanșatorul crizei a fost problema macedoneană – Petkov spunând că este gata să renunțe la blocarea negocierilor de aderare pentru Skopje, în schimbul unor concesii.

A fost o decizia curajoasă. Fostul guvern de la Sofia este cel care a inițiat blocarea negocierilor, cerând practic vecinilor să recunoască originile bulgare ale populației macedonene. Din acest moment, chestiunea a crescut în importanță, în ochii bulgarilor, potrivit sondajelor de opinie.

Trifonov s-a plâns că partidul său a fost ocolit în cadrul discuțiilor și l-a acuzat pe Petkov de „trădare națională”. Petkov a susținut însă că orice decizie privind ridicarea vetoului bulgar ar fi fost supusă la vot în parlament.

În același timp, el a acuzat conducerea partidului populist ITN că ce face, de fapt, este să împiedice în mod deliberat agenda anticorupție a cabinetului. Dezbaterea politică s-a concentrat în mare parte pe ideea că retragerea lui Trifonov ar avea mai degrabă legătură cu puternica mafie oligarhică din Bulgaria, care ar avea de pierdut în urma reformei anticorupție promise de Petkov, scrie Politico.

Această interpretare a fost încurajată de unii parlamentari din partidul lui Trifonov, care îl susțin acum pe Petkov tocmai pentru că spun că propriul lor partid este de partea mafiei. Trifonov a subliniat însă că aceste acuzații sunt absurde.

Noi alegeri anticipate?

Criza aduce noi incertitudini pe scena politică și pune în pericol planurile imediate ale Bulgariei, care trebuie să absoarbă milioanele de euro din fondurile de redresare ale UE și speră să adopte moneda euro în 2024, scrie Reuters.

Blocajul ar putea, de asemenea, să împiedice eforturile Bulgariei de a-și asigura noi surse pentru livrările de gaze naturale, după ce Moscova a întrerupt exporturile către Sofia.

„Chiar dacă guvernul supraviețuiește votului, cu greu și-ar putea asigura o susținere stabilă pe termen lung”, a observat Dobromir Jivkov, analist politic la firma de sondaje Market Links, citat de Reuters. „Alegerile anticipate sunt foarte posibile”, a avertizat acesta.

Ar fi al patrulea scrutin legislativ în ceva mai mult de un an și sunt șanse mari ca nici acesta să nu rezolve problema unei guvernări stabile.

Noile sondaje de opinie par să avantajeze partidul GERB, al lui Borissov, precum și partidele proruse, cum ar fi partidul naționalist Renașterea, în condițiile în care problemele economice și războiul din Ucraina polarizează societatea.

„Avânt Bulgaria”, un alt partid naționalist prorus înființat de Stefan Ianev, ministrul demis al apărării, ar putea și el să obțină un scor bun în alegeri.

 
 

Urmărește-ne pe Google News