Criza gunoiului din sectorul 1 are printre surse şi modul în care agenţii economici tratează legislaţia privind gestionarea deşeurilor pe care le produc.
După cum a dezvăluit Libertatea, dintre cei aproximativ 51.000 de agenţi economici care-şi desfăşoară activitatea în sectorul 1, doar 4.500 au contract cu Romprest, operatorul de salubritate autorizat de administraţia locală.
Ce prevede legea
Obligaţia firmelor de a avea un contract cu o firmă de salubritate este reglementată atât prin hotărâri de Consiliu General al Municipiului Bucureşti şi Consiliu Local S1 (HCL S1 nr. 238 din 2008, HCGMB nr. 120 din 2010), cât şi de Legea nr. 211 din 2011, privind gestionarea deşeurilor. Astfel, la articolul 22, alineatul 1, legea respectivă prevede următoarele:
„Producătorul de deşeuri sau, după caz, orice deţinător de deşeuri are obligaţia de a efectua operaţiunile de tratare în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) – (3) şi art. 20 sau de a transfera aceste operaţiuni unui operator economic autorizat care desfăşoară activităţi de tratare a deşeurilor sau unui operator public ori privat de colectare a deşeurilor în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) – (3) şi art. 20”.
Potrivit articolului 61 din aceeaşi lege, amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi privind gestionarea deşeurilor sunt între 20.000 de lei şi 40.000 de lei, pentru persoane juridice, şi între 3.000 de lei şi 6.000 de lei, pentru persoane fizice.
Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor „se realizează, după caz, de comisari și persoane împuternicite din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, gărzilor forestiere, structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, precum și din cadrul autorităților administrației publice locale și județene, conform atribuțiilor stabilite prin lege”.
100 de firme controlate, 52 amendate în 2 ani
Am întrebat Garda de Mediu câte controale a efectuat, în 2020 şi 2021, la agenţii economici din sectorul 1, pentru a verifica modul în care aceştia gestionează problema gunoiului din producţie proprie.
„Pe raza sectorului 1, în anul 2020, au fost efectuate 57 de controale şi au fost aplicate 27 de sancţiuni contravenţionale, iar în anul 2021 au fost efectuate 43 de controale şi au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale”, se arată în răspunsul primit de la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti.
Din cei 100 de agenţi economici controlaţi, 52 au fost amendaţi. La una din două firme din S1 au fost găsite nereguli privind gestionarea deşeurilor.
Garda de Mediu nu precizează la ce sumă totală se ridică amenzile, dar explică pentru ce au fost sancţionate firmele respective: „nerespectarea prevederilor înscrise în actele de reglementare”, acte de reglementare fiind avize, certificate, autorizaţii de mediu şi de funcţionare, eliberate de instituţiile statului.
De asemenea, Garda de Mediu a aplicat sancţiuni pentru „inexistenţa actelor de reglementare, colectarea neselectivă, lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor, lipsa trasabilităţii deşeurilor, nesalubrizarea terenurilor afectate de depozitări de deşeuri, abandonări de deşeuri pe terenuri autorizate”.
Problema agenților economici fără contract de salubrizare
A doua întrebare pe care am adresat-o Gărzii de Mediu a fost câte amenzi a aplicat, în 2020 şi 2021, persoanelor fizice sau juridice din S1, pe motiv că acestea nu au încheiate contracte de salubrizare cu o companie de profil.
Garda de Mediu a răspuns enumerând obligaţiile autorităţilor locale în privinţa gestionării deşeurilor din gospodăriile populaţiei.
„În cadrul controalelor tematice planificate, Garda Naţională de Mediu efectuează anual acţiuni de inspecţii la UAT-uri, pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanţă, privind gestionarea deşeurilor municipale (conform PNGD – n.red. Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor) şi a stării de salubrizare a localităţilor. În cadrul acestor acţiuni, se urmăresc şi aspectele menţionate”, menţionează documentul semnat de comisarul-şef Viorel Andrei Tufeanu.
Răspunsul nu face nicio referire la situaţia din sectorul 1, nici la eventuale controale şi inspecţii efectuate, în ultimii doi ani, la Primăria S1.
Număr redus de comisari
La începutul lunii iunie, comisarii Gărzii de Mediu au inspectat primăriile şi operatorii de salubritate din toate sectoarele Bucureştiului. În urma controlului, Primăria S1 a primit amenzi în valoare totală de 160.000 de lei, pentru încălcarea OUG 195/2005, privind protecţia mediului. Cea mai mare amendă prevăzută de legea respectivă este de 100.000 de lei.
Una dintre posibilele explicaţii pentru numărul redus de controale este numărul redus de comisari, în jur de 20 pe judeţ. „Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu și structurile teritoriale ale Gărzii Naţionale de Mediu este de 809”, se arată în H.G. 19 din 2017.
O altă instituţie subordonată Ministerului Mediului şi care supraveghează modul în care agenţii economici respectă legile privind gestionarea deşeurilor este Administraţia Fondului de Mediu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro