Viol, violență, amenințări

Marius Borg Høiby, fiul vitreg al prințesei moștenitoare Mette-Marit a Norvegiei, a fost acuzat de infracțiuni grave.

Concret, fiul viitoarei regine este acuzat de viol, violenţă și ameninţări. Gravele suspiciuni au aruncat familia regală în cel mai mare scandal din istoria sa.

Høiby, în vârstă de 27 de ani, a recunoscut un atac și pagube cauzate în august, pe fondul consumului de alcool și cocaină.

Totuși, acuzațiile au continuat să se adune, incluzând violuri și amenințări cu moartea, ceea ce a dus la o criză de imagine fără precedent pentru monarhia norvegiană.

Fără rol oficial

Tânărul nonconformist nu are un rol oficial, cum au fratele şi sora sa vitregă, născuţi după căsătoria mamei sale cu prinţul moştenitor.

Două foste iubite îl acuză de agresiune. Însă lista acuzațiilor este lungă și include: ameninţări cu moartea, încălcarea unui ordin de restricţie şi violarea a cel puţin două femei. Asta pentru că în legislaţia norvegiană, conceptul de viol acoperă și actele sexuale fără penetrare comise atunci când victima este incapabilă să opună rezistenţă, aşa cum pare să fi fost cazul aici.

Marius Høiby a fost arestat preventiv, pentru o săptămână, în noiembrie.

„Este un bulgăre de zăpadă pe care nimic nu pare să îl poată opri. Este cel mai mare scandal pe care l-am avut vreodată în casa regală norvegiană”, subliniază Sigrid Hvidsten, publicist la ziarul Dagbladet.

Marius Høiby, care nu a fost inculpat în acest stadiu, recunoaşte doar violenţe şi pagube în noaptea de 3 spre 4 august, precum şi ameninţări cu moartea.

Fiul prințesei moștenitoare a Norvegiei, Marius Borg Høiby, pozând cu un pistol, șampanie Dom Pérignon și un ceas Rolex Daytona – Foto X

„Annus horribilis”

Scandalul marchează sfârşitul unui an dificil – un „annus horribilis”, în cuvintele lui Sigrid Hvidsten – pentru familia regală norvegiană.

Criza vine într-un an marcat deja de controverse și provocări pentru familia regală din Norvegia.

Sora vitregă a lui Høiby, prințesa Märtha Louise, a fost criticată dur pentru nunta sa cu șamanul american Durek Verrett, considerat de mulți un șarlatan.

În plus, starea de sănătate a regelui Harald, în vârstă de 87 de ani, este precară. Guvernul a bugetat 20 de milioane de coroane (1,7 milioane de euro), în octombrie, pentru achiziţionarea unui „sarcofag”, în aşteptarea morţii sale.

„Uneori, viaţa este pur şi simplu foarte dificilă. Este ceva ce toată lumea poate experimenta, inclusiv familia noastră”, a declarat regele Harald, la sfârşitul lunii octombrie.

Sprijinul pentru monarhie a scăzut de la 81% în 2017, la 62% în septembrie 2024. Dar experții sunt de părere că atâta timp cât scandalurile nu afectează nucleul regal, monarhia norvegiană va rămâne intactă.

Prinţul moştenitor Haakon şi soţia sa rămân foarte populari.

„Republica nu este o ameninţare iminentă. Chiar şi cele mai proaste sondaje arată că de două ori mai mulţi norvegieni susţin monarhia”, explică Tor Bomann-Larsen, autor de biografii despre familia regală.

 
 

Urmărește-ne pe Google News