Spitalul de Boli Infecțioase a mărit consumul de peste patru ori, de la 3.000 de metri cubi la 13.000 într-o lună, iar medicii au fost nevoiți să apeleze și la butelii de oxigen, fiindcă fabrica nu mai face față.
Asta vine după ce numărul de cazuri de COVID-19 a crescut la Iași – ca pe tot teritoriul României, de altfel.
În weekend s-a înregistrat cea mai mare creștere – 40 de cazuri noi sâmbătă, 55 de cazuri noi duminică. Azi, 29 iulie, au fost raportate 26 de noi cazuri.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a explicat pentru Libertatea că fabrica a fost achiziționată de Consiliul Județean Iași în urmă cu mai mulți ani și deservește două spitale – Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase.
Până acum, nu au fost probleme cu necesarul de oxigen, însă din martie încoace, solicitările au fost din ce în ce mai mari, fiindcă se dă oxigen – o procedură noninvazivă – inclusiv pacienților care nu sunt la Terapie Intensivă.
Înainte de apariția acestei infecții cu SARS-CoV-2 era un consum de oxigen de 3.000 de metri cubi pe lună, acum avem 13.000, a crescut de mai bine de trei ori, iar consumul nu este doar pe secția de Terapie Intensivă, ci și pe celelalte pavilioane unde se administrează oxigen la patul pacientului.
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase:
“Am depășit de multe ori capacitatea de producție a fabricii și de multe ori am utilizat și butelii cu oxigen pentru suplimentare”, a mai spus Carmen Dorobăț.
Aceasta a precizat și faptul că, în momentul de față, în Iași există 20 de locuri libere în unitatea medicală și încă 15 la spitalul-suport, CFR, pentru bolnavii confirmați pozitiv cu COVID-19.
La Terapie Intensivă nu mai sunt locuri la Spitalul de Boli Infecțioase, însă sunt câteva paturi libere la Spitalul de Neurochirurgie destinate special tratării pacienților infectați cu noul coronavirus și aflați în stare gravă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro