Un membru marcant al partidului cancelarului german Angela Merkel, Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, transmite un avertisment clar la adersa țării noastre, cerându-i preșeidntelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, suspendarea votului său în Consiliul European. Argumentele sale vizează criza de pe scena politică, aducând acuzații grave la adresa clasei politice din România. El susține că au fost subminate statul de drept şi democraţia, subliniind faptul că țara noastră se îndreaptă spre o ”democrație ghidată”.
”Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o „democraţie ghidată”. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independenţa sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării, iar structurile alese democratic au fost suspendate”, afirmă deputatul CDU Krichbaum, într-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, obţinută de MEDIAFAX.
”Prin urmare, cer Comisiei Europene pe care o conduceţi să ia în considerare atât declanşarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum şi a procedurii de infringement potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcţionare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României”, a continuat deputatul german.
României i-ar putea fi suspendat dreptul de vot în Consiliul European
Articolul 7 din Tratatul UE menţionează posibilitatea unei decizii de suspendare de către Consiliul European, la propunerea unei treimi din statele membre ori a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European a drepturilor de vot în Consiliu pentru un stat care încalcă „valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept”.
Articolul 258 din Tratatul de Funcţionare a UE menţionează că, „în cazul în care Comisia Europeană consideră că un stat membru a încălcat oricare dintre obligaţiile care îi revin în temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat cu privire la acest aspect, după ce a oferit statului în cauză posibilitatea de a-şi prezenta observaţiile. În cazul în care statul în cauză nu se conformează acestui aviz în termenul stabilit de Comisie, aceasta poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”. Aceasta înseamnă că, dacă propunerea va fi aprobată de Parlamentul European, țaranoastră ar putea fi tăiată de la porția de fonduri europene sau alte privilegii care vin o dată cu statutul de țară membră, ducând la o izolare a României pe plan european.
În aceeași scrisoare, Krichbaum menționează și trecerea sub controlul lui Ponta a Monitorului Oficial, schimbarea comisiei de atestare a diplomelor și titlurilor universitare, după constatarea plagiatului lui Ponta, schimbarea în grabă de către Parlament a regulilor privind suspendarea Președintelui României, care fac acest lucru mai ușor și mai repede de realizat, schimbarea președinților celor două Camere cu încălcarea procedurilor, instalarea unor noi directori pentru SRR și TVR și schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.