„Prevăd că va exista voinţa de a merge la urne în februarie”, a spus Alfano, liderul unui partid mic de centru-dreapta care este o parte indispensabilă a coaliţiei de guvernare. El a precizat că face această previziune după ce a discutat problema cu Matteo Renzi.

Renzi este liderul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, care are cel mai mare număr de parlamentari, deci este puţin probabil ca un nou Guvern să poată fi format fără susţinerea sa.

Liderii PD se întâlnesc miercuri pentru a discuta despre înfrângerea suferită în cadrul referendumului de duminică. Ulterior, ar trebui ca intențiile lui Renzi, care și-a amânat demisia, să devină mai clare – nu doar intențiile lui însă, ci și ale partidului său.

Comentariile se adaugă presiunilor tot mai mari pentru convocarea rapidă a unui scrutin, ca singura metodă de a evita o criză politică prelungită în ţară.

Renzi a anunţat că va demisiona după înfrângerea suferită duminică, atunci când majoritatea alegătorilor au respins prin referendum proiectul său de reformă constituţională. Preşedintele Sergio Mattarella i-a cerut, însă, să rămână în funcţie până când Parlamentul va aproba bugetul pentru anul 2017, ceea ce ar urma să se întâmple în cursul acestei săptămâni. Apoi, Renzi îşi va putea da demisia, a spus şeful statului.

Înainte de referendum, majoritatea analiştilor şi pieţele financiare au plecat de la ipoteza că șeful statului va instala un Guvern interimar de tehnocrați, care să conducă ţara până la încheierea legislaturii actuale, în 2018. Cu toate acestea, tot mai mulți lideri de partide sugerează că s-ar putea ajunge la un consens pentru alegeri anticipate în primăvară. De exemplu, cele mai mari două partide de opoziţie, Mişcarea 5-Stele şi Liga Nordului, cer alegeri anticipate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News