Paolo Gentiloni și cabinetul său de minștri trebuie să treacă de votul de încredere al parlamentarilor, deşi o mică formaţiune de centru-dreapta a ameninţat că va părăsi coaliţia de guvernare, nemulţumită de păstrarea aproape intactă a cabinetului de miniştri promovat de Matteo Renzi.

Printre cei care îşi vor păstra funcţia se numără ministrul Economiei, Pier Carlo Padoan, care conduce eforturile de salvare a băncii Monte dei Paschi di Siena, al treilea cel mai mare creditor din Italia.

De asemenea, cei care vor rămâne la putere sunt şi miniştri Apărării, Industriei, Sănătăţii şi Justiţiei.

Poziţia de ministru de Externe a trecut la democratul Angelino Alfano, care a condus până în prezent ministerul de Interne.


Noul Guvern al Italiei  ar urma să depună jurământul până la finalul zilei, grăbind în acest mod transferul de putere spre premierul desemnat, Paolo Gentiloni, relatează Reuters. În același timp,  premierul demisionar Matteo Renzi a afirmat că se așteaptă la organizarea unor alegeri legislative anticipate în luna iunie 2017.

Ministrul de Externe Paolo Gentiloni a fost însărcinat duminică de președintele Sergio Mattarella cu formarea unui nou executiv. Astăzi, Gentiloni s-a întâlnit cu mai mulţi lideri politici şi a anunţat că va discuta începând în această seară cu preşedintele Segio Mattarella. În cadrul acestei întâlniri ar urma ca miniştrii să depună jurământul. Totodată, Guvernul Gentiloni ar urma să includă mai mulţi miniştri din cabinetul democratului Matteo Renzi.

Acest lucru înseamnă că italienii ar putea să aibă un nou executiv la aproximativ 24 de ore după ce preşedintele Mattarella i-a dat mandatul pentru formarea unui nou Guvern lui Paolo Gentiloni. În mod normal, preşedintele şi premierul desemnat discută cel puţin trei ore înainte de depunerea jurământului.

Renzi se așteaptă la alegeri legislative în iunie 2017

În același timp, Matteo Renzi se așteaptă la organizarea unor alegeri legislative anticipate în luna iunie 2017. Renzi și-a dat demisia din fruntea guvernului italian după ce reformele sale constituționale au fost respinse categoric, în cadrul referendumului, relatează Reuters.

”Următoarele alegeri, probabil în iunie, vor fi organizate pe baza sistemului de votare proporţional”, a menţionat Renzi într-un interviu pentru publicaţia Quotidiano.net, potrivit Reuters.

Următoarele alegeri parlamentare ar trebui să aibă loc în mod normal la finele anului 2018.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News