UPDATE ora 18:45: Nu mai puțin de 86 de organizații neguvernamentale cer demisia tuturor judecătorilor Curții Constituționale din Republica Moldova, pe care îi acuză că au acționat în interesul unui partid politic.

UPDATE ora 18:15: Uniunea Europeană a anunțat că este pregătită să colaboreze cu Guvernul legitim din Republica Moldova. Oficialii europeni au precizat că au luat act de deciziile luate sâmbătă de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale.

UPDATE ora 17:30: Consiliul Europei a lansat un apel prin care le cere forțelor politice din Republica Moldova să acționeze în mod calm și responsabil pentru a gestiona actuala criză de la Chișinău.

UPDATE ora 17:00: Șefa Partidului Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova (PAS), Maia Sandu, care a fost aleasă în funcția de premier de deputații Blocului ACUM și de socialiști (PSRM), i-a îndemnat pe angajații instituțiilor statului la calm și le-a cerut să nu se lase intimidați de apelurile reprezentanților Partidului Democrat, formațiunea lui Vladimir Plahotniuc.

UPDATE ora 16.40. Reporterul Libertatea Ștefan Pană se află la Chișinău și a transmis LIVE, în urmă cu puțin timp, ultimele noutăți despre criza politică din Republica Moldova.

UPDATE ora 16:00: Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost oprit de forțele de ordine în momentul în care a vrut să se apropie de afaceristul Vlad Plahotniuc în timpul protestului organizat duminică de Partidul Democrat în centrul Chișinău.

UPDATE ora 15.50: Mai mulți protestatari prezenți duminică la mitingul organizat de Partidul Democrat în Chișinău au aruncat cu curcani vii în curtea sediului Președinției, în semn de protest față de președintele Igor Dodon, căruia îi cer demisia.

UPDATE ora 15.00: Vladimir Plahotniuc le-a cerut susținătorilor săi care au venit în centrul Chișinăului să „apere pașnic” instituțiile statului.

„Vreau să vă mulțumesc pentru susținere. Cei care vor să plece acasă – să plece. Dar cei care vor să rămână, să mergem să apărăm pașnic instituțiile statului, iar celor care vor încerca să le ia cu asalt, le vom arata fermitatea noastră”, a declarat președintele PDM, Vlad Plahotniuc, la finalul mitingului din Piața Marii Adunări Naționale, conform hotnews.

UPDATE ora 13.05: Guvernul României a transmis că urmărește îndeaproape evoluțiile politice din Republica Moldova.

”România, ca stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene și care susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, face un apel la toate forțele politice să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție negociată politic care să le asigure prosperitatea, continuarea reformelor și consolidarea parcursului pro-european.”

UPDATE ora 13.00: Maia Sandu a făcut apel la angajații ministerului de interne să nu blocheze activitatea instituțiilor.

„În calitate de prim-ministru, mă adresez polițiștilor, carabinierilor, Instituțiilor penitenciare, trupelor speciale. Ieri a fost aleasă o nouă conducere a Parlamentului și învestit un nou Guvern care trebuie să intre în funcție. Guvernul învestit ieri reprezintă puterea legitimă a RM și este susținut de majoritatea cetățenilor și de prietenii de peste hotare. Guvernul își va îndeplini atribuțiile și acest lucru trebuie să se întâmple democratic și pașnic. Vă solicit să nu vă implicați în blocarea activității statului”, conform Ziarul de Gardă.

UPDATE ora 12:30: Igor Dodon a declarat, în Parlament. „Nu cred că cineva credea că Plahotniuc o să plece. Sunt mai multe soluții. Susținătorii noștri erau gata să vină azi la Chișinău. Noi le-am spus să stea acasă. Eu nu exclud că cuiva pot să-i crape nervii. Eu sunt gata la orice scenarii. Procesul a început. Ceea ce a fost anterior nu va mai fi”.

UPDATE ora 12:20: În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău s-au adunat câteva mii de susținători ai Partidului Democrat, condus de Plahotniuc. Liderii partidului au promis de la tribună mărirea pensiilor și bani pentru copii și i-a criticat pe cei care vor federalizarea țării.

„A încercat (n.r.: Igor Dodon) să federalizeze țărișoara noastră, să o împartă pe raioane, să o dea străinilor. Pentru că el a trădat poporul. Dupa fărădelegile făcute, Dodon trebuie să demisioneze și trebuie să organizăm concomitent cu alegerile anticipate și alegerea unui nou președinte al Moldovei, din neamul nostru”, a spus Vlad Plahotniuc, în timpul mitingului, conform publika.md.

UPDATE ora 11:40: Igor Dodon a reacționat, după ce Curtea Constituțională l-a demis.

”Singura cale de ieșire este mobilizarea externă și internă, presiunea și rezistența dură la uzurpatori”, a spus Igor Dodon, conform Ziarul de Gardă.

UPDATE ora 11:15: Pe 6 septembrie vor avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Președintele interimar Pavel Filip care a semnat decretul în acest sens.

Filip susține că alegerile anticipate sunt singura soluţie drept urmare a „crizei” care ar fi fost declanşată de PSRM şi Blocul ACUM.

„Clasa politică este compromisă pentru că nu au reşit timp de trei luni să formeze un guvern”, a declarat Pavel Filip.

„În aceste condiţii este normal că poporul este cel care are dreptul de a decide cine mai merită mandatul de deputat cine le mai poate reprezenta interesele”, a precizat Pavel Filip.

„Mâine este o zi obişnuită în R. Moldova. Fac apel la calm şi reţinere, la respectarea legii şi ordinii constituţionale. Fac apel la politicieni să nu forţeze punerea în aplicare a acţiunilor care seamănă a lovitură de stat”, a afirmat Filip, care a transmis că va participa la manifestaţiile din PMAN.

UPDATE ora 11:05: Deputații au adoptat o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat. Ședința Parlamentului a fost declarată închisă.

Zinaida Greceanîi i-a chemat în birou pe Maia Sandu și Andrei Năstase. 

UPDATE ora 11:00: Curtea Constituțională de la Chișinău a decis dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, la sesizarea premierului Pavel Filip. Acesta a fost desemnat în calitate de președinte interimar tot de către magistrații Curții.

UPDATE ora 10:55: Mai mulți protestatari au fost aduși cu microbuze și autobuze în Chișinău. Ei se merg în grupuri organizate spre Piața Marii Adunări din Chișinău, unde Partidul Democrat a ridicat o scenă, conform Hotnews.

UPDATE ora 10:30: Curtea Constituțională l-a numit în funcția de președinte interimar pe Pavel Filip, premierul în exercițiu al Republicii Moldova. În acest condiții, președintele interimar Pavel Filip poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău, scrie timpul.md.

UPDATE ora 9:55. Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon. Premierul Pavel Filip, considerat omul lui Plahotniuc, ar urma să preia interimatul, potrivit Agora.md.

UPDATE ora 9:50. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a postat, duminică dimineață, un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care îi îndeamnă pe cetățenii moldoveni să stea acasă și să nu se lase intimidați de reprezentanții lui Plahotniuc.

Acesta acuză Partidul Democrat că nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și guvernului legal și că nu există o altă soluție decît să se adreseze comunității internaționale.

Președintele Republicii Moldova consoderă nu există cale de întoarcere.

UPDATE ora 9:25: Parlamentul de la Chișinău se reunește din nou, astăzi, iar la principalele instituții ale statului au apărut azi-noapte protestatari, care par să fi fost aduși de Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc, conform HotNews.ro.

Deputatii au inceput sa sosească la ședința parlamentului.

„Regimul consideră că poate să dea foc la țară, numai să scape Plahotniuc. El recurge la acăiuni paramilitare, întrucât poliția nu mai vrea să se implice în așa ceva”, a declarat Andrei Năstase, potrivit ProTV Chișinău.


Ședința extraordinară de sâmbătă a avut loc după ce Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte și că Parlamentul trebuie dizolvat imediat.

PSRM și ACUM au calificat decizia Curții Constituționale drept uzurpare a puterii în stat și au spus că termenul expiră abia sâmbătă seară.

Ulterior, ședința parlamentului a fost sabotată de secretariat, iar întreaga activitate s-a desfășurat fără lumină.

Socialiștii au primit, astfel, funcția de președinte al Parlamentului pentru Zinaida Greceanîi și câteva posturi de miniștri. La rândul său, lidera PAS, Maia Sandu, a fost numită premier.

Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, a cerut demisia lui Dodon pentru ”trădare de patrie” și alegeri parlamentare și prezidențiale. În același timp, televiziunea lui Plahotniuc a difuzat imagini în care Dodon ar discuta despre federalizarea țării.

Parlamentul a reușit într-o singură zi să-și aleagă toată conducerea, să creeze comisiile de specialitate, să voteze guvernul (care a depus jurământul), precum și un document prin care Republica Moldova este declarată ”stat capturat”. Totodată, Parlamentul a decis demiterea conducerii parchetelor, Curții Supreme, serviciului secret și Comisiei Electorale.

Evenimentele politice de sâmbătă din Republica Moldova s-au desfășurat sub umbrela ambasadorilor Rusiei, Statelor Unite și Uniunii Europene, prezenți în clădirea Parlamentului.

Ulterior, Curtea Constituţională a anunțat, sâmbătă seară, că a examinat decretele președintelui Republicii Moldova privind desemnarea în funcţia de prim-Ministru şi numirea Guvernului, potrivit unimedia.info, și le-a declarat neconstituționale.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE / Guvernul condus de Maia Sandu, noul premier al Republicii Moldova, declarat neconstituțional imediat după ce a depus jurământul

UPDATE: Alegerea Zinaidei Greceanîi ca președinte al Parlamentului de la Chișinău, invalidată de Curtea Constituțională din Republica Moldova

Scandal în Parlamentul de la Chișinău. Deputații vor să învestească un nou Guvern, deși Curtea Constituţională a decis că actualul Legislativ nu mai are dreptul să funcționeze

 
 

Urmărește-ne pe Google News