UPDATE Investigația Libertății pe piața RCA se confirmă: în această seară, Consiliul ASF a decis să ridice autorizația companiei Euroins, care intră, conform legii, în insolvență. Sutele de milioane de euro care lipsesc vor fi plătite de FGA, adică de stat – de fapt, de către asigurați
„Îți stă mintea în loc ce se întâmplă pe piața RCA”, și-a început Daniel Dăianu intervenția în emisiunea realizată joi la B1TV de jurnalista Laura Chiriac. „E puțin spus că au fost lucruri pe lângă lege, cum au făcut cei de la City, care au scos banii în afara țării”, a continuat Dăianu, care este președintele Consiliului Fiscal. Fondat în 2010, Consiliul Fiscal al României „este o autoritate independentă, compusă din 5 membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care va sprijini activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare”. Conform legii, cei 5 „nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice ori de la orice altă instituţie sau autoritate”.
Dăianu a spus că marea problemă e că „cele care au făcut aceste lucruri în afara legii sunt companii mari de asigurări, care aveau o cotă de piață uriașă. Iar problemele lor pun presiune pe Fondul de Garantare”.
„Am răbufnit atunci”
Daniel Dăianu a spus că el însuși cunoaște un moment când era președintele ASF și în care Euroins, aflat acum în centrul atenției publice în urma unei analize de solvabilitate a ASF, a intervenit politic la Guvernul României. „Știu că diplomația este și economică. Dar Euroins a făcut o intervenție la nivel de vicepremier al guvernului Bulgariei. Este inadmisibil”, a povestit Dăianu, care a expus în premieră momentul.
Și acum am văzut că Euroins contestă controlul ASF. Nu vreau să fac afirmații pe situații pe care nu le-am analizat, dar există în ASF oameni capabili care trebuie lăsați să-și facă treaba.
Daniel Dăianu:
Investigația jurnalistică Libertatea
La jumătatea lui ianuarie 2023, Libertatea a deschis o investigație jurnalistică despre piața asigurărilor, plecând de la cazul City Insurance, unde statul a plătit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, văzută de autoritățile străine, dar nepenalizată încă în România, de către justiție.
Frauda de la City a avut componente de schemă Ponzi, iar cei care au controlat compania au scos banii din țară, dându-și bonusuri de zeci de milioane de euro pentru că au reușit să păcălească ASF.
Ziarul a descoperit că, în acest moment, liderul de piață RCA, Euroins, a fost reclamat la Parchet de trei ori de către ASF. Euroins este cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituțiile publice și firmele private, cu peste 100.000 de procese în ultimii ani.
Euroins a susținut permanent că este solvabilă, că firma e mai sănătoasă decât a fost vreodată și a amenințat că statul român, din cauza angajaților ASF care controlează ostil compania cu capital bulgar, România își periclitează aderarea la Schenghen.
Va decide joi ASF?
Joi, 16 martie, potrivit informațiilor Libertatea, Consiliul ASF s-a reunit la orele prânzului pentru a discuta nota de control privind solvabilitatea Euroins. Firma lider pe piața RCA are mai mult de 2,5 milioane de asigurați, de la care a încasat în 2022 peste două miliarde de lei.
Un raport de control, cu unele dintre constatări, a fost trimis, de mai multe săptămâni, de la ASF la Euroins. Atunci a fost momentul în care Assen Hristov, principalul acționar al Euroins, a contestat concluziile și a dezvăluit cifra descoperită de autoritățile române: „ASF a rămas cu impresia că i-ar putea lipsi aproximativ 400 de milioane de euro”. Cifra rostită în interviul acționarului de la Euroins nu a fost confirmată oficial.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!