Luni, 20 martie 2023, conducerea ASF se va prezenta în fața Parlamentului. „Șefii ASF au început deja o operațiune de PR pentru ca oamenii să uite cât de mult au întârziat deciziile în cazurile City și Euroins”, susține unul dintre specialiștii din autoritate.
La emisiunea lui Tudor Barbu de vineri seara, de la TVR3, a intrat telefonic Cristian Roșu, vicepreședintele ASF care răspunde chiar de sectorul de asigurări. El a declarat că ASF și-a făcut treaba și că e mulțumit de felul în care el și colegii lui au acționat.
La un moment dat, pe parcursul discuției, regia l-a sunat pe Cătălin Tolontan, unul dintre jurnaliștii echipei de investigație de la Libertatea, care de două luni publică articole despre neregulile din piața RCA.
„Ce l-am putea întreba pe domnul Roșu?”, a spus Tudor Barbu. „Nu ce l-am putea, haideți să-l întrebăm direct, a zis Cătălin Tolontan: domnule vicepreședinte ASF, cu patru insolvențe în 8 ani, spuneți că ASF și-a făcut treaba de supraveghere și control, atributele stabilite prin lege instituției dumneavoastră?”.
Roșu, care este șeful ASF cu cel mai mare rang pe domeniul asigurărilor, a spus că el poate vorbi doar despre ultimii patru ani. „Nu vă supărați, dar nu v-am întrebat ca persoană, există o memorie instituțională, răspundeți, vă rugăm, publicului în legătură cu toate cele 4 insolvențe”, a intervenit Cătălin Tolontan. „Românii, firme și persoane fizice, au plătit deja peste 350 de milioane de euro pentru falimentele Astra, Carpatica și City. Acum a venit și Euroins. Cum ați supravegheat piața, asta e întrebarea, pentru instituție, nu pentru dumneavoastră. V-ați făcut datoria?”, a insistat jurnalistul.
Da! Eu cred că ne-am făcut datoria. Iar acum se face curat pe piață! Odată cu falimentul Euroins au rămas firme serioase.
Cristian Roșu, vicepreședintele ASF:
„La fel a spus ASF și după falimentul City, că e momentul zero. De unde știu oamenii că acum va fi?”, a insistat ziaristul Libertății și al Gazetei Sporturilor, susținut și de realizatorul Tudor Barbu.
„De ce spuneți că v-ați făcut treaba câtă vreme RCA a crescut numai în 2022 cu 71%?”
„Dacă ne uităm la comportamentul firmelor care au rămas pe piață, ele au o altă cultură, alte date”, a spus Roșu. Vicele ASF a mai declarat că dacă se ia istoria companiilor rămase în piața asigurărilor, ar fi timpul pentru un alt comportament și o altă performanță, din care să beneficieze asigurații. „Da, e adevărat că statistic aveți dreptate”, a zis ziaristul. „De pildă, în materie de litigii, Euroins avea mai multe decât toate celelalte companii de asigurări la un loc. Companiile rămase au un alt comportament pe procese. Dar, revenind, de ce spuneți că v-ați făcut treaba câtă vreme RCA a crescut numai în 2022 cu 71%?”, a întrebat Cătălin Tolontan.
Va avea loc o înghețare a prețului RCA. Am vorbit deja cu firmele rămase pe piață. Dacă vrem o țară ca afară, atunci trebuie să respectăm regulile.
Cristian Roșu, vicepreședintele ASF:
„Concret, cum puteți realiza înghețarea prețului? Sunt milioane de asigurați RCA, 7,3 milioane de oameni, firme diferite, situații diferite, cum va ști omul că prețul poliței lui este fixat la martie 2022?”, a întrebat ziaristul. „Fiecare firmă are tarifele sale, pe categorii. Nici una nu va vinde peste prețul din martie 2022”, a spus Cristian Roșu.
Cât va costa insolvența Euroins?
Cei doi s-au contrazis și pe tema costului public al insolvenței Euroins. Întrebat, Cătălin Tolontan a spus că nu e lipsit de temei să ne așteptăm la 400 de milioane de euro plătiți de către stat, „de fapt, de către cetățeni”, după insolvența Euroins. În schimb, Roșu a spus că „estimarea mea este de 250 de milioane de euro”. Jurnalistul a răbufnit: „Păi, e puțin? Înseamnă că vorbim, în total, în patru insolvențe, de 700 de milioane de euro plătiți de FGA: 350 s-au plătit deja, încă 250 la Euroins și încă 100, cel puțin, vor fi plătite pentru ce a mai rămas la City. Vă dați seama despre ce sume discutăm?”.
„Ce e de spus e, într-adevăr, că statul român nu s-a mai lăsat călcat în picioare, dar, în opinia noastră, credem că ați acționat foarte târziu și la City, și la Euroins”, a continuat reporterul. „Vom continua să fim critici față de ASF, că asta e treaba noastră, ca ziariști”, a încheiat Tolontan.
Investigația Libertatea
Pe 17 ianuarie 2023, Libertatea a deschis o investigație jurnalistică despre piața asigurărilor, plecând de la cazul City Insurance, unde statul a plătit peste 130 de milioane de euro pentru acoperirea unei fraude, remarcată și de autoritățile străine, dar nelămurită încă în România, de către justiție. DIICOT a comunicat redacției că face cercetări, dar nu față de persoane, neidentificate încă.
Frauda de la City a avut componente de schemă Ponzi. Cei care au controlat compania au scos banii din țară, dându-și bonusuri de zeci de milioane de euro pentru că au reușit să păcălească ASF.
Pe parcursul investigației jurnalistice, Libertatea a descoperit că problemele din piața RCA s-au perpetuat și că noul lider, Euroins, are mari probleme.
Euroins a fost reclamat la Parchet de trei ori de către ASF, a dezvăluit ziarul. Întregii conduceri Euroins, în frunte cu CEO-ul companiei, Tanja Blatnik, i s-a făcut de către ASF plângere penală chiar în februarie 2023. Autoritatea a descoperit că mii de cereri de despăgubire au fost respinse de Euroins fără să fie analizate. Unii dintre semnatarii refuzului au mărturisit că nici măcar nu văzuseră cererile pe care se presupune că le analizaseră și respinseseră.
Euroins a fost, în ultimii patru ani, cea mai dată în judecată entitate din România, dintre toate instituțiile publice și firmele private, cu peste 100.000 de procese.
Pe 16 martie 2023, ASF a declarat insolvența firmei Euroins, susținând că ea are un deficit de solvabilitate de 400 de milioane de euro.
***
Citește și:
- ANUNȚ OFICIAL. ASF a decis insolvența Euroins, confirmând investigația jurnalistică a ziarului Libertatea. Sutele de milioane de euro care lipsesc vor fi plătite de stat – de fapt, de către asigurați
- EXCLUSIV. O nouă fraudă la adresa asiguraților RCA. ASF a descoperit nereguli majore la Euroins, liderul actual al pieței, și a sesizat Parchetul. Ce a găsit
- INVESTIGAȚIE. Lovitură pe piața RCA: documente interne, obținute de la avertizori de integritate din Euroins, au dus la un seism. ASF a decis ieri să facă plângere penală întregii conduceri a liderului asigurărilor RCA din România!
- CRIZĂ LA RCA. Răspunsul Euroins după ce Consiliul ASF a votat în unanimitate că fac raportări paralele și e caz de Parchet: „Nu avem cunoștință. Vom coopera pe deplin cu autoritățile”
- Prima reacție oficială a ASF după dezvăluirile Libertatea: „Ori de câte ori au rezultat suspiciuni la posibile încălcări penale, am sesizat organele competente”
- INVESTIGAȚIE. Grupul bulgar Eurohold amenință Libertatea cu tribunalul pentru investigația cu Euroins, liderul RCA din România. Articolele vor continua
- AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, patronii bulgari de la Euroins amenință cu „Schengen”
Citește și seria de investigații pe tema City Insurance:
- INVESTIGAȚIE. Falimentul de sute de milioane de euro de la City Insurance din România, dezvăluit într-un document confidențial, trimis de autoritățile britanice: „Sume mari de bani, bazate pe contracte false, au fost transferate unor persoane”
- INVESTIGAȚIA CITY: Numit de PSD, președintele ASF, Nicu Marcu, a redesenat organigrama și l-a repus director pe directorul sub „supravegherea” căruia au dat faliment trei firme, lideri ai asigurărilor din România
- INVESTIGAȚIE. Casa de Insolvență Transilvania anunță, după ce a analizat documentele interne ale City: „Vom cere instanței antrenarea răspunderii tuturor persoanelor care au administrat City”
- FALIMENTUL CITY: ASF recunoaște că fostul director de „supraveghere și control” din timpul căderii City a fost avansat din nou director, pe 21 decembrie 2022
- INVESTIGAȚIE. După falimentul CITY, prețul polițelor RCA a crescut cu 71% în 2022, dar ASF susține că nu a găsit niciun responsabil intern
- INVESTIGAȚIE. Cum se scumpește RCA. Publicăm documente confidențiale din Consiliul ASF: City a spus că a primit un împrumut de 50 de milioane de euro de la o firmă de închiriere echipamente video, cu sediul într-o boxă, la parter. Banii nu existau, dar ASF n-a verificat
- Culmea fraudei în RCA: Cumnatul lui Adrian Năstase și un român-elvețian conectat la serviciile secrete și-au plătit „dobânzi” și „comision de succes” de 30 de milioane de euro, pentru că au reușit să păcălească ASF!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
octavcne • 18.03.2023, 17:53
Problema e mult mai grava. ASF se ocupa si de supravegherea fondurilor de pensii. Fonduri care acum doar aduna bani. Nu au de ce sa dea faliment (inca). Insa acolo se vor da marile tunuri sub "supravegherea" ASF. Similar cu SVB care a bandit in pierdere certificate de trezorerie, la fel si fondurile de pensii vor vinde in pierdere ( fura) multiple plasamente, atunci cand va veni vremea devalizarii fondurilor de pensii.
AdrianFlorea123 • 18.03.2023, 15:00
Domnule Tolontan, așa zisa curatire a pietei de asigurări nu s-a produs nici acum și nici la falimentele precedente. Vreți să vă spun eu care mai urmează? Vedeți că Generali deși nu are multe petiții formulate la ASF, are același mod de operare ca și City și Euroins înainte de a se prăbuși. Mai exact, diminuează despăgubirile, efectuează plăți parțiale și ei apar bine merci cu dosarele soluționate, dar pe rolul instanțelor, când vor începe să curgă hotărârile judecătorești împotriva lor, sa vedem daca mai au bani sa achite. Identic și la Grawe. Vom discuta despre ele peste câțiva ani, când ASF va constata cu stupefacție insolventa.
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 18.03.2023, 13:15
Domnule Tolontan, dvs sunteti cea mai vocala prezenta din mediul jurnalistic romanesc ce sustine aproape obsesiv ca singurul lucru pe care cetatenii il pot face este "sa aiba incredere in justitie". Va multumesc ca lucrati asiduu si fara intrerupere la sentimentele de neputinta si umilire pe care le resimtim de fiecare data cand mai aflam de cate un expert de asta, sustinut de intregul aparat al statului,care dpdv al justitiei nu a gresit cu nimic ! Iobagia parca nu are farmec daca exista o urma de speranta de mai bine. Asa macar stim sigur ca nimic nu se va schimba niciodata,pt ca le cerem fix hotilor si banditilor sa opreasca furtul si banditism.
Cătălin Tolontan • 18.03.2023, 19:21
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 18.03.2023, 13:15
Domnule Tolontan, dvs sunteti cea mai vocala prezenta din mediul jurnalistic romanesc ce sustine aproape obsesiv ca singurul lucru pe care cetatenii il pot face este "sa aiba incredere in justitie". Va multumesc ca lucrati asiduu si fara intrerupere la sentimentele de neputinta si umilire pe care le resimtim de fiecare data cand mai aflam de cate un expert de asta, sustinut de intregul aparat al statului,care dpdv al justitiei nu a gresit cu nimic ! Iobagia parca nu are farmec daca exista o urma de speranta de mai bine. Asa macar stim sigur ca nimic nu se va schimba niciodata,pt ca le cerem fix hotilor si banditilor sa opreasca furtul si banditism.
Da, e adevărat că facem diferență între persoane și instituții. Și aveți dreptate când spuneți că repetăm deseori că țările puternice au instituții puternice. Nu există cetățeni prosperi în afara progresului comunității și instituțiilor. Este acesta un optimism nebazat pe realitate, când vorbim despre România? E o întrebare bună. Pe de altă parte, care e soluția: să ne resemnăm?