UPDATE ora 12:15: Tribunalul București a admis, vineri, 9 iunie, cererea ASF privind trecerea Euroins în faliment, potrivit comunicării de pe portalul instanțelor de judecată. Decizia este executorie și poate fi contestată în termen de 10 zile.
”Admite cererea formulată de către AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ, şi în temeiul art. 250 raportat la art.262 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei EUROINS ROMANIA ASIGURARE-REASIGURARE SA”, se arată în decizia comunicată de instanță.
Tribunalul București a dispus „dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele”.
Indisponibilizarea acțiunilor, blocarea conturilor și sigilarea bunurilor
Interzice totodată acționarilor semnificativi ai societății și persoanelor care au deținut funcții de conducere să înstrăineze acțiunile deținute la Euroins fără acordul ASF și aprobarea judecătorului sindic. Acțiunile acestora au fost indisponibilizate.
Instanța „dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar” și „dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului judiciar”.
Tribunalul București a numit totodată lichidatorul judiciar provizoriu care va gestiona procedura falimentului: CITR FILIALA BUCURESTI SPRL.
Pune în vedere lichidatorului judiciar să efectueze în 60 de zile de la data pronunţării prezentei hotărâri inventarierea bunurilor debitoarei.
Decizia Tribunalului București:
CITR figurează pe lista practicienilor de insolvență propusă de ASF și manageriază alte două falimente importante de pe piața RCA: City Insurance și Carpatica Asig.
Magistrații au fixat și o serie de termeni limită:
- termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitoarei – 24.07.2023;
- termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în Buletinul Procedurilor de Insolvență – 04.08.2023;
- termenul de definitivare a tabelului creanţelor – 28.08.2023;
- data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor – 10.08.2023.
Instanța a admis sesizarea Curții Constituționale privind unele prevederi legislative formulată de avocații Euroins, dar nu a fost de acord cu suspendarea procesului până la pronunțarea deciziei CCR.
Euroins va contesta decizia
„Eurohold invocă o excepție de neconstituționalitate și va face apel la decizia de deschidere a insolvenței pentru Euroins România”, a anunțat într-un comunicat acționarul majoritar al campaniei de asigurări.
„Esența excepției de neconstituționalitate se referă la faptul că deschiderea procedurii de insolvență față de o societate de asigurări ca urmare a existenței unei decizii de retragere a licenței de funcționare emisă de autoritatea de reglementare din România, fără o hotărâre definitivă asupra legalității deciziilor Autorității de reglementare, privează companiile de asigurare de dreptul la un proces echitabil și control judiciar efectiv”, se mai arată în document.
Tribunalul București a amânat luare unei decizii în privința falimentului Euroins la al doilea termen de judecată, pe 26 mai. În cazul în care nu va interveni o nouă amânare și va accepta cererea ASF, Tribunalul București urmează să numească astăzi un lichidator judiciar.
La ultimul termen, Euroins a cerut sesizarea Curții Europene de Justiție, în timp ce ASF a acuzat că este o încercare de tergiversare.
În procesul intentat companiei de asigurări, fost lider pe piața polițelor RCA, se regăsesc, alături de ASF, alți 51 de creditori și petenți.
Peste 60.000 de dosare, neachitate la acest moment
Numărul potențialilor creditori ai asigurătorului este mult mai mare. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a comunicat la finalul lunii mai că a recepționat 61.004 dosare neachitate de către Euroins, precum și un număr total de 3.950.240 de polițe de asigurare, dintre care 2.782.279 RCA și 1.167.961, non-RCA, după cum a scris Libertatea.
Din momentul pronunțării falimentului, polițele de asigurare emise de Euroins vor mai fi valabile timp de 90 de zile. Potrivit calculelor Economica, în cazul în care falimentul va fi pronunțat astăzi, 9 iunie, polițele RCA vor expira pe 8 septembrie.
Miza numirii lichidatorului judiciar
Libertatea a scris că grupul bulgar Eurohold a răscumpărat datoriile către unii dintre cei 51 de creditori care au cerut falimentul în instanță. Avocații consultați de ziar spun că Eurohold încearcă astfel să influențeze numirea lichidatorului judiciar care va gestiona intrarea în faliment.
ASF a propus, la rândul său, o listă de șase practicieni.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis la 17 martie retragerea licenței de funcționare după ce a descoperit că lipsesc 2,19 miliarde de lei pentru asigurarea capitalului de solvabilitate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro