„Ar fi bine să începem să închidem plaga, trecând prin Parlamentul Cataloniei (…), prin intermediul alegerilor regionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului spaniol, Inigo Mendez de Vigo, într-o conferinţă de presă.
Cu doar câteva ore înainte, Madridul a formulat primele scuze privind violențele din ziua referendumului. Acestea au venit din partea reprezentantului oficial al guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millon.
„Când văd aceste imagini și cu atât mai mult când cunosc oameni care au fost loviți, îmbrânciți și chiar o persoană care a fost spitalizată, nu pot decât să regret și să cer scuze în numele polițiștilor care au intervenit”, a declarat Enric Millo, într-un interviu televizat.
Aproximativ 800 de oameni au fost răniți în timpul referendumului, în urma intervenției brutale a poliției spaniole. Referendumul din 1 octombrie a deschis o criză politică majoră în Spania, între separatiștii aflați la putere în Catalonia și guvernul lui Mariano Rajoy. Separatiştii au anunțat că au obținut victoria, după ce 90% dintre cei care au votat au optat pentru independență. Cu toate acestea, rata prezenței la urne a fost de de 42,3%.
De atunci, liderul catalan Carles Puigdemont a declarat că reigunea își va declara independența. Acest anunț ar fi urmat să fie făcut luni, în timpul ședinței Parlamentului regional al Cataloniei. Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat însă această sesiune, tocmai pentru a împiedica acest lucru. Acum, Carles Puigdemont a anunțat că intervenția din Parlament va avea loc marți. Anunțul său ar putea fi interpretat drept un semn că situația ar putea să se calmeze, căci el nu caută să mențină cu orice preț sesiunea de luni.
SUMAR:
- Editorial de Claudiu Săftoiu. Referendumul ilegal din Catalonia a învins: provinciile muncitoare fug de statul corupt
- EXCLUSIV/ Jurnalist catalan, pentru Libertatea: „Guvernul spaniol a făcut abuz de putere și a început să piardă Catalonia”
- Spania, în criză. Scenarii posibile după referendumul din Catalonia