O judecătoare a decis, luni seară, arestarea preventivă a lui Jordi Cuixart și Jordi Sancez, care conduc două principale asociații separatiste din Catalonia: Omnium Cultural și Adunarea Națională Catalană (ANC). Aceștia sunt inculpați pentru revoltă împotriva autorităților. Potrivit presei spaniole, „cei doi Jordi” aparțin nucleului dur al responsabililor separatiști, care, alături de Puigdemont, au planificat referendumul pentru independență.
După arestarea lor, mii de catalani au ieșit în stradă pentru a protesta față de arestarea lor. Ei și-au părăsit locul de muncă în Barcelona și în alte orașe pentru a se reuni în tăcere în stradă, timp de câteva minute, pentru a cere „eliberarea deținuților politici”. Liderul separatist Carles Puigdemont și primărița Barcelonei s-au alăturat și ei protestelui.
În acest timp, criza dintre Madrid și Catalonia se adâncește. Madridul i-a acordat lui Carles Puigdemont un nou termen pentru a renunța oficial la planul său de a declara independența regiunii. În cazul în care acesta nu va renunța, guvernul central spaniol ar putea suspenda total sau parțial autonomia Cataloniei, cu riscul de a provoca și mai multă agitație în stradă.
SUMAR:
-
ANALIZĂ | Zece consecințe imediate, dacă regiunea Catalonia se rupede Spania
-
Editorial de Claudiu Săftoiu. Referendumul ilegal din Catalonia a învins: provinciile muncitoare fug de statul corupt
-
EXCLUSIV/ Jurnalist catalan, pentru Libertatea: „Guvernul spaniol a făcut abuz de putere și a început să piardă Catalonia”
-
ANALIZĂ | Ce ar putea să urmeze în urma referendumului din Catalonia
-
Spania, în criză. Scenarii posibile după referendumul din Catalonia