UPDATE 11.30: Spania va ridica autonomia Cataloniei, anunță Bloomberg. Cabinetul lui Mariano Rajoy se va reuni sâmbătă pentru a începe acest proces, urmând să declanșeze Articolul 155 al Constituției.
Mai precis, guvernul de la Madrid „se va reuni sâmbătă într-o ședință extraordinară pentru a aproba măsuri ce vor fi remise Senatului vizând apărarea interesului general al spaniolilor, inclusiv al cetățenilor din Catalonia, și reinstalarea ordinii constituționale” în această regiune.
În acest timp, liderul catalan a refuzat să renunțe la demersurile sale privind independența regiunii. Carles Puigdemont a afirmat că nu a declarat încă independența regiunii, dar ar putea să o facă dacă Guvernul central de la Madrid suspendă autonomia.
„Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul și își continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda — dacă va considera oportun — la votarea unei declarații oficiale de independență pe care nu a votat-o în 10 octombrie”, scrie el într-o scrisoare adresată lui Mariano Rajoy, după cel de-al doilea ultimatum dat de guvernul central de la Madrid.
Ce prevede Articolul 155 din Constituția Spaniei
Articolul 155 al Constituției Spaniei nu a mai fost invocat până acum. Acesta datează din 1978 și oferă puteri depline guvernului spaniol asupra unei comunităţi autonome, precum Catalonia.
Articolul autorizează executivul naţional să „ia măsurile necesare pentru respectarea acestor obligaţii sau pentru protejarea interesului general”. În acest sens, guvernul „va putea să dea ordine tuturor autorităţilor comunităţilor autonome”.
Carles Puigdemont a avut un prim ultimatum până luni, la ora locală 10.00 (11.00 – ora României), să-și clarifice poziția privind independența regiunii, însă nu a făcut acest lucru. El a cerut negocieri de pe poziții egale, pentru următoarele două luni. Mai precis, într-o scrisoare adresată guvernului central, el nu a răspuns direct la întrebarea dacă discursul său din parlamentul regional a însemnat o declarație de independență.
Rajoy declarase că liderul catalan ar trebui să răspundă cu „da” sau „nu” la solicitarea oficială a Madridului și că orice răspuns ambiguu va fi considerat o confirmare a faptului că a fost făcută o declarație de independență.
Carles Puigdemont a primit un nou ultimatum, până astăzi, pentru a-și schimba poziția și pentru a renunța la demersurile privind independența regiunii. În caz contrar, Madridul va suspenda autonomia Cataloniei, invocând articolul 155 al Constituției.
Cu o zi înainte ca termenul limită să ajungă la final, premierul spaniol a lansat un apel către liderul catalan. „Îi cer lui Puigdemont să acționeze înțelept, într-o manieră echilibrată, pentru a pune mai presus interesele tuturor cetățenilor”.
Totodată, în urmă cu două zile, vicepremierul spaniol Soraya Sanes de Santamaria a anunțat că guvernul de la Madrid va prelua controlul asupra Cataloniei și o va conduce direct dacă liderul executivului catalan nu va renunța oficial la demersurile privind independența.
Potrivit sursei citate, se așteaptă ca Puigdemont să nu renunțe la acest demers, dacă Madridul va face acest pas. Astfel, există temeri că această decizie va duce la manifestații violente în Catalonia. Proteste au avut loc și în ultimele zile, după arestarea preventiză a doi lideri catalani, lideri ai principalelor asociații separatiste.
Totodată, Mariano Rajoy așteaptă declarațiile lui Puigdemont înainte să plece către Bruxelles, unde va lua parte la summitul european. În cazul în care liderul catalan nu renunță, el va convoca o ședință specială a cabinetului pentru a discuta măsurile care trebui să fie luate. O astfel de ședință ar putea să aibă loc înainte să plece sau vineri, când revine în țară.
Care sunt opțiunile lui Carles Puigdemont
Presa catalană scrie că liderul Puigdemont va continua cu demersurile sale privind secesiunea, dacă Guvernul central îi respinge apelul pentru dialog și suspendă autonomia regiunii. Mai mult, acesta este supus presiunilor din partea liderilor mișcării de secesiune să continue acest demers.
Liderul catalan ar putea să mai aibă o opțiune și anume să convoace alegeri anticipate în regiune, caz în care Madridul nu va putea să invoce articolul 155. Cu toate acestea, șeful catalan al diplomației a afirmat că această opțiune nu este luată în calcul.
La începutul lunii octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum privind independența regiunii. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus „da” independenței Cataloniei, însă rata prezenței la vot a fost de numai 43%.
SUMAR:
-
ANALIZĂ | Zece consecințe imediate, dacă regiunea Catalonia se rupe de Spania
-
Editorial de Claudiu Săftoiu. Referendumul ilegal din Catalonia a învins: provinciile muncitoare fug de statul corupt
-
EXCLUSIV/ Jurnalist catalan, pentru Libertatea: „Guvernul spaniol a făcut abuz de putere și a început să piardă Catalonia”
-
ANALIZĂ | Ce ar putea să urmeze în urma referendumului din Catalonia
-
Spania, în criză. Scenarii posibile după referendumul din Catalonia