Cutremurul de 7,2 grade care a zguduit sudul insulei în dimineața zilei de 14 august a lăsat în urmă peste 2.200 de morți și aproximativ 30.000 de familii fără adăpost. La două zile după seism, insula a fost lovită de uraganul Grace. Insula din centrul Americii încă nu-și revenise după un alt cutremur din 2010, care a ucis peste 100.000 de persoane. În plus, Haiti era într-un criză profundă generată de asasinarea președintelui Jovenel Moise.
„Puterea de rezistenţă a poporului haitian se află într-adevăr la limită”, a spus Bruno Lemarquis, coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar în Haiti. „Trebuie să ne asigurăm că Haiti nu devine o criză uitată în contextul acestui cutremur”, a completat oficialul ONU.
Bruno Lemarquis a declarat că, în timp ce agenţiile ONU „au ajuns la jumătate din populaţia” afectată de ultimul dezastru natural care a zguduit statul din Caraibe, rămân încă multe de făcut, iar sprijinul comunităţii internaţionale este necesar nu doar pentru nevoile umanitare imediate, ci şi pentru reconstrucţia pe termen lung.
Cei mai mulți dintre cetățenii care nu au primit încă sprijin umanitar trăiesc în zone îndepărtate mai greu accesibile și se confruntă acum cu lipsa apei potabile, în timp ce copiii nu mai pot merge la școală după ce clădirile s-au prăbușit.
Din suma de 187,3 milioane de dolari, pentru colectarea căreia ONU a lansat un apel la donaţii, destinate ajutorării a jumătate de milion de victime ale cutremurului, doar circa o treime a fost strânsă de la donatori, a mai spus Lemarquis.
Săptămâna trecută, UNICEF şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au lansat apeluri urgente pentru finanţare, menţionând distrugerea a sute de şcoli şi daunele aduse agriculturii.