UPDATE 9.20: Partidul aflat la guvernare a anunțat că Zimbabwe are un nou președinte interimar. Este vorba despre Emmerson Mnangagwa, fostul vicepreședinte, care a fost demis săptâmâna trecută.
Președintele Robert Mugabe ar fi reținut de armată. Totodată, partidul său a negat că ar fi vorba despre o lovitură de stat, ci că este vorba despre „un transfer de putere lipsit de sânge”.
„În timpul nopții, președintele și soția sa au fost reținuți. Se află în siguranță, însă a fost necesar atât din motive constituționale, cât și pentru siguranța țării. Zimbabwe nu este deținut de Mugabe și soția sa. Astăzi începe o nouă eră!”, a anunțat partidul lui Robert Mugabe, ZANU-PF.
BBC notează însă că evenimentele au avut toate elementele unei lovituri de stat – focuri de armă, explozii și militari care preiau controlul clădirilor guvernamentale.
Focuri de armă au fost auzite într-o suburbie din capitala statului african, Harare. Totodată, tancuri au fost poziționate strategic în apropiere de Harare. Tensiunile ies la iveală după o săptămână de criză între Robert Mugabe și șeful armatei.
În urma incertitudinii politice din această țară, ambasada Statelor Unite în Zimbabwe le-a cerut miercuri cetățenilor americani și membrilor personalului misiunii să rămână sau să lucreze de acasă. Totodată, ambasada va fi închisă pentru public miercuri, iar cetățenii americani sunt sfătuiți să rămână acolo unde locuiesc „la adăpost” până la noi notificări din partea reprezentanței diplomatice. Un anunț similar a venit și din partea ambasadei britanice.
Deși se vorbește despre o tentativă de lovitură de stat împotriva regimului lui Robert Mugabe, generalul aflat la conducerea armatei contrazice acest lucru. Într-o declarație citită în cursul nopții la televiziunea națională, generalul Sibusiso Moyo a afirmat că armata nu a dat „o lovitură de stat contra guvernului”. „Noi nu facem decât să vizăm criminalii care îl înconjoară”, a afirmat generalul Sibusiso Moyo.
„De când misiunea noastră va fi îndeplinită, ne așteptăm ca situația să se întoarcă la normal. Asigurăm națiunea că excelența sa, președintele, (…) și familia sa sunt nevătămați și că securitatea lor este garantată”, a adăugat generalul.
Cum a pornit criza din Zimbabwe
Conflictul dintre cei doi a izbucnit săptămâna trecută când președintele statului Zimbabwe l-a demis pe vicepreședintele țării, Emmerson Mnangagwa, prezentat lung timp ca fiind succesorul său la conducerea țării. Ulterior, șeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa. În replică, partidul lui Mugabe, ZANU-PF, l-a acuzat pe generalul respectiv de „conduită de trădare” și de dorința de „a încuraja o revoltă”.
Fostul vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcție și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe. Acesta era considerat succesorul lui Mugabe, însă acum Grace este considerată a fi favorită pentru a-i succede în funcție soțului său, notează AFP.
Cine este Robert Mugabe
Robert Mugabe este considerat stăpânul absolut al statului Zimbabwe din 1980. În acești 37 de ani, el a condus țara cu o mână de fier, adoptând un regim autoritar și represiv. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil și traversează o gravă criză economică, notează AFP.
Acum, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, și a sănătății sale fragile.
Citește și: EXCLUSIV / Și-a violat fiica, a lăsat-o gravidă și s-a lăudat la birt, în fața amicilor. Fata abuzată îl apără și dă vina pe altcineva