UPDATE ora 21.20. Trei dintre cei patru ofițeri croați care apar pe filmarea publicată vineri au fost suspendați.
„Este suspectată o gravă încălcare a obligațiilor ofițerilor, așa că am demarat procedura suspendării din funcție”, a declarat șeful poliției croate, Nikola Milina.
Autoritățile de la Zagreb au recunoscut vineri că polițiștii croați au luat parte la operațiuni violente de expulzare a refugiaților peste granița bosniacă, potrivit Reuters.
Mărturisirea vine la două zile după ce un consorțiu de media europene, coordonate de Lighthouse Reports, a publicat simultan o investigație care aduce pentru prima dată în atenția publică dovezi video ale expulzărilor forțate ale migranților peste granițele externe ale Uniunii Europene. În aceste operațiuni, contrare statutului refugiaților semnat în 1951 la Geneva, sunt implicați vameși din Croația, Grecia și România.
Libertatea a prezentat deja pe larg investigația jurnaliștilor de la mai multe media europene, coordonată de Lighthouse Reports.
În Croația, cei trei polițiști filmați de jurnaliști în timp ce îi lovesc și îi împing pe migranți spre malul bosniac al râului Korona vor fi cercetați disciplinar, a anunțat șeful Poliției, Nikola Milina.
De asemenea, acesta a confirmat că vameșii fac într-adevăr parte dintr-o unitate specială de intervenție, așa cum a scris Libération.
Jurnaliștii au scris că unitatea de elită implicată în expulzările ilegale se echipează în jachete nemarcate, lucru confirmat atât de surse din poliția croată, cât și de vameșii de peste graniță. „Evident că expulzările sunt o realitate. Orice polițist știe că acestea sunt ilegale, dar astea sunt ordinele date de Guvern și de Ministerul de Interne”, s-a plâns sub protecția anonimatului un polițist croat, care recunoaște că și el a participat în trecut în operațiunile trupelor de elită la granița cu Bosnia.
Ofițerii croați care acceptă să participe în asemenea operațiuni pot câștiga până la 400 de euro mai mult în fiecare lună, arată dezvăluirile publicate de Libération.
„Nu vrem ca asemenea incidente să strice imaginea poliției croate și progresele importante pe care le facem la granițe în lupta cu traficanții de migranți”, a mai punctat șeful poliției din Croația.
Expulzările refugiaților, investigate și-n Grecia
Și Grecia a anunțat că va lansa o investigație cu privire la dezvăluirile făcute de jurnaliști, potrivit cărora vameșii eleni, unii dintre ei mascați, sunt implicați în împingeri forțate ale refugiaților dincolo de granița maritimă pe Marea Egee.
„Fiecare reclamație este investigată atât intern, cât și de către sistemul de justiție”, a precizat vineri ministrul grec al migrației, Notis Mitarachi.
Deși în investigația jurnaliștilor europeni sunt implicați și vameșii români, autoritățile de la București sunt singurele care, până în acest moment, nu au dat niciun semn că vor investiga scenele filmate la granița cu Serbia.
Vameșii români au fost filmați și ei
Într-un video publicat în exclusivitate de Libération apare, în prim-plan, un vameș român cu chipul acoperit de o mască chirurgicală și un baston de cauciuc pe care-l agită în aer. Bărbatul, care poartă o jachetă inscripționată cu însemne ale Poliției Române, îi fugărește spre câmpurile sârbe pe refugiații care au reușit deja să intre ilegal în țară.
O practică condamnată de Convenția privind statutul refugiaților, semnată în 1951 la Geneva.
Alte două cazuri de expulzări forțate au fost documentate video de camerele de vânătoare montate de jurnaliști între localitatea sârbă Majdan și Beba Veche.
De asemenea, jurnaliștii coordonați de Lighthouse Reports au discutat inclusiv cu vameșii din Serbia. Ei se plâng că sunt nevoiți să-i împingă înapoi pe colegii români, care se aventurează mult peste graniță pentru a-i fugări pe refugiați. „Nu avem nicio îndoială cu privire la acuzațiile migranților. Românii se folosesc de forță pentru a-i convinge să nu mai încerce vreo traversare”, a mărturisit un vameș din zona Majdan.
„Poliţiştii de frontieră români nu intră în contact cu grupurile de migranţi”
Poliția de Frontieră susține într-un răspuns oficial pentru ziar că în asemenea situații intervin doar autoritățile din Serbia.
„Este de apreciat colaborarea cu autoritățile statului vecin care intervin prompt, ori de câte ori polițiștii de frontieră români anunță prezența grupurilor de persoane, observate pe teritoriul Serbiei, care manifestă vădit intenția de a trece fraudulos frontiera în România”, se arată în răspunsul Poliției de Frontieră.
De asemenea, instituția punctează că „poliţiştii de frontieră români nu intră în contact cu grupurile de migranţi, acestea fiind preluate de către autoritățile sârbe și îndepărtate din zona de frontieră”.