Peste un milion de consumatori în Rusia
Efectele acestui drog sunt mortale. O simplă injectare cu „crododil” poate face ca pielea să devină solzoasă, căpătând aspectul pielii de crocodil, muşchii şi carnea se descompun, toate organele sunt atacate, iar oasele devin fragile. Răul provocat de acest drog este ireversibil, mai ales că un consumator simte nevoia să ia o nouă doză după doar două ore, timp în care trec efectele halucinogene ale substanţei. Speranţa de viaţă a utilizatorilor este de trei ani însă majoritatea mor la un an după ce au început să folosească drogul. În unele cazuri, stupefiantul este mortal încă de la prima injectare.
Potrivit unor statistici oficiale, 100.000 de tineri sunt dependenţi de crocodil în Rusia, unde a intrat din 2002. Însă asociaţiile care luptă împotriva drogurilor susţin că ar fi vorba de peste un milion de consumatori, iar rata mortalităţii este alarmantă.
Ce este „crocodilul”?
Crocodilul, pe numele ştiinţific dezomorfină, se fabrică având ca bază o substanţă ce se găseşte în orice farmacie: codeina, care este un derivat din mac şi aparţine familiei morfinei. Dezomorfina a fost fabricată pentru prima oară în Statele Unite, în anii 30, de cercetătorii care încercau să găsească un remediu pentru durere care să provoace o mai mică dependenţă decât morfina. Pentru a-l fabrica, ruşii cumpără pastile de codeină, care se găsesc la liber în farmacii, pe care le combină cu iod, după ce trec prin mai multe procese chimice. Supranumit şi drogul săracilor, o doză de „crocodil” costă 2 euro, adică de 20 de ori mai puţin decât heroina.