Băieţelul lui Emese Szabo avea 2 ani şi jumătate când mama lui a fost ucisă. Crima s-a petrecut sub ochii autorităţilor, care n-au făcut nimic pentru a o împiedica, au constatat judecătorii.
„Lipsa de reacție a autorităților, neluarea niciunei măsuri în vederea protejării vieții victimei au favorizat repetarea faptelor de violență ce au culminat cu uciderea victimei”, subliniază judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş în prima decizie prin care, în noiembrie 2018, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, IPJ Mureş, IGPR, Ministerul Afacerilor Interne și STS au fost obligaţi, în solidar, să le plătească 50.000 de euro daune morale părinţilor victimei şi 100.000 de euro – copilului ei.
Statul a contestat decizia, iar procesul nu s-a finalizat nici în ziua de azi.
Povestea acestei crime este un nou episod din serialul în care Libertatea vă prezintă poveştile „vieţaşilor” din închisori.
Ameninţată cu moartea timp de câteva de luni
La scurt timp după ce a devenit mamă, în vara anului 2014, Emese s-a despărţit de concubinul ei, Imre Szasz. Şi-a luat copilul şi s-a mutat în casa părintească, dar nu a rupt definitiv relațiile cu fostul ei iubit, iar Szasz era din ce în ce mai agresiv cu ea. Gelos, o urmărea, o pândea şi-i trimitea mesaje pe telefon și pe Facebook, în care o jignea şi-i spunea că o urăşte. Iar din noiembrie 2016, a început să o ameninţe pe Emese că o va împușca.
Tânăra nu l-a reclamat imediat la poliţie, pentru că „multe victime aleg să nu acționeze împotriva agresorului, fie din cauza lipsei mijloacelor materiale, de teamă sau de rușinea de stigmatizare din partea comunității, sau din cauza necunoașterii legislației și a serviciilor sociale disponibile de care ar putea beneficia”, explică judecătorii de Curtea de Apel Târgu Mureş.
Prima plângere şi reacţia poliţiei
După două luni, duminică 15 ianuarie 2017, în jurul orei 21.00, Emese a coborât în faţa blocului, ca să îi dea unui cunoscut un încărcător, pentru un telefon mobil pe care acesta îl cumpărase de la ea. După câteva minute, lângă ei a apărut Szasz care a început să strige la fosta lui concubină. Celălalt bărbat s-a speriat şi a fugit. Rămas singur cu Emese, Szasz a început să o lovească în burtă cu piciorul, apoi i-a luat telefonul şi i l-a spart.
Alertată de ţipetele ei, mama fetei a coborât din bloc şi a fost martoră la agresiune. După ce Szasz n-a mai lovit-o, Emese a sunat la 112, dar până să apară poliţia, agresorul a dispărut. Tânăra a depus plângere penală, iar a doua zi, Szasz a fost chemat la poliţie şi audiat. Nu a recunoscut că a lovit-o şi a fost lăsat liber.
Pe 17 ianuarie 2017, s-a început urmărirea penală in rem, pentru săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violențe, distrugere și amenințare, iar a doua zi dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, unde a fost înregistrat pe 20 ianuarie.
A sunat la 112 cu patru zile înainte de crimă
Pe 18 ianuarie 2017, în ziua în care dosarul pleca spre Parchet, Szasz şi-a luat doi prieteni şi s-a dus în localul unde fosta lui iubită lucra ca barmaniţă. Văzându-l, Emese a apăsat pe butonul de panică, iar la faţa locului au ajuns imediat doi agenţi de la o firmă de pază care l-au scos afară pe bărbat, cu forţa. După trei ore, el s-a întors. A început să facă scandal şi să o ameninţe pe Emese că o va ucide. De trei ori s-a sunat la 112 în acea seară:
● ora 21.57 – apelul efectuat de mama lui Emese, care a spus că fiica ei este agresată şi a cerut să vină poliţia. Operatorul 112 i-a comunicat că nu poate trimite un echipaj de intervenție, pentru că femeia nu i-a dat adresa exactă a barului;
● ora 21.59 – mama lui Emese a revenit, i-a dictat operatorului 112 adresa barului şi l-a anunţat că agresorul, între timp, a plecat;
● ora 22.05 – Ajunsă acasă, Emese a sunat şi ea la 112. A reclamat că a fost agresată, că nu e prima oară şi că a depus deja o plângere la poliție. I-a spus operatorului 112 că vrea să facă o nouă plângere şi a cerut ca un echipaj de poliție să vină la ea.
Dar operatorul 112 nu a mai direcţionat apelul lui Emese către poliție. I-a spus tinerei să revină cu un telefon doar în cazul în care agresorul se întoarce.
Două focuri, trase prin geam
Când Szasz s-a întors, peste patru zile, Emese n-a mai apucat să sune la 112. În ultima vreme, terorizată de spaima că l-ar putea întâlni, tânăra umbla cu un spray paralizant în buzunarul de la haină, şi mergea la serviciu doar însoţită de mama ei. În seara de 22 ianuarie 2017, aflată în barul unde lucra Emese, mama a fost martoră la crimă.
„Am auzit o bubuitură asemănătoare cu un foc de armă, m-am uitat de unde vine și l-am văzut pe Imre Szasz cu o pușcă în mână. Atunci, el a tras și al doilea foc de armă, prin geamul localului, spre fiica mea”, le-a declarat mama lui Emese anchetatorilor.
Szasz trăgea de pe terasa barului, cu o armă folosită la vânătoarea de mistreţi. Emese a fost împuşcată în abdomen şi n-a avut nicio șansă de supraviețuire. Al doilea proiectil l-a lovit în picior pe un client al barului.
După ce a ucis-o, Szasz a început să fugă pe străzi; a aruncat arma peste gard, într-o grădină, apoi s-a oprit la o casă unde era lumina aprinsă şi a bătut la poartă. Când proprietarul a ieșit în curte, l-a rugat să-i aducă un pahar cu apă. A băut-o, apoi i-a cerut bărbatului să sune la 112 şi să cheme poliţia, pentru că a comis o crimă. Când a ajuns echipajul, s-a aşezat cuminte în genunchi și a ridicat mâinile, pentru a fi încătușat.
De ce a primit închisoare pe viaţă
În ancheta care a urmat, Szazs a susţinut că îşi cumpărase arma şi cartuşele, cu doar două zile înainte de crimă, dintr-o parcare aflată lângă „piața de ruși” din Târgu Mureş. A declarat că nu-i ştia pe cei doi bărbaţi care-i vânduseră puşca, dar că nici nu vrea să ofere detalii despre ei, pentru ca anchetatorii să-i poată identifica.
A fost acuzat de omor calificat, tentativă la omor calificat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept, tulburarea ordinii și liniștii publice şi distrugere, iar în aprilie 2018, Tribunalul Mureş l-a condamnat la pedeapsa maximă – detenţie de viaţă.
Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Târgu Mureş. „A premeditat acțiunea de ucidere, s-a folosit în acest scop de o armă cu muniție letală, a țintit o zonă a corpului unde, în condițiile date, șansele de supraviețuire sunt practic nule, a pândit victima, și-a ales cu meticulozitate momentul atacului, a tras de la o distanță mică, să fie sigur că nu ratează ținta (3-4 m), iar motivul comiterii faptei este unul meschin, respectiv gelozia exagerată. ghidată pe principiul «dacă nu ești a mea, nu vei fi a nimănui»”, au motivat judecătorii aplicarea pedepsei maxime.
Szasz a fost obligat de instanţă să-i plătească fiului său, rămas orfan, 70.000 de euro daune morale, câte 30.000 de euro – părinţilor lui Emese şi 25.000 de euro – fraţilor ei.
Procesul părinţilor cu autorităţile române
În mai 2017, la câteva luni după ce Emese a fost ucisă, părinţii ei au dat în judecată statul român, Poliţia şi STS-ul, pentru că nu au făcut nimic ca să împiedice uciderea fiicei lor.
„Singura măsură luată de autorități a fost înregistrarea plângerii penale a fetei, deşi agresiunile s-au produs în prezența altor persoane şi existau martori care puteau fi audiați”, au reclamat părinţii, adaugând că poliţiştii, „deși cunoșteau faptul că agresorul face parte din lumea interlopă, fiind cercetat anterior pentru tâlhărie, au considerat că el nu este periculos”.
La proces, instituţiile reclamate au cerut ca acţiunea părinţilor victimei să fie declarată inadmisibilă, pentru că autorităţilor nu li se poate imputa nimic, iar IPJ Mureş „a arătat că această instituție desfășoară campanii pentru sensibilizarea comunității locale privind violența în familie și consecințele acesteia”.
În noiembrie 2018, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis că autorităţile sunt vinovate şi, prin urmare, trebuie să plătească, în solidar, daune morale: 100.000 de euro – fiului victimei şi câte 25.000 de euro părinţilor ei.
„Omițând să ia măsuri prompte cu privire la plângerile formulate de victimă, autoritățile au făcut ca acestea să fie lipsite de orice efect, prin situația creată favorizând recurența faptelor de violență ce au culminat cu uciderea acesteia”, şi-au motivat judecătorii decizia.
O rejudecare şi un nou recurs
Autorităţile române au făcut recurs, iar în mai 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis cauza spre rejudecare. Dar Curtea de Apel Târgu Mureş a decis pentru a doua oară, la sfârşitul anului trecut, că există o culpă a instituţiilor reclamate şi că ele trebuie să achite daune morale astfel:
● IPJ Mureş împreună cu STS: 50.000 de euro – fiului victimei şi câte 25.000 de euro – părinţilor ei;
● Statul român – prin Ministerul Finanțelor Publice, 10.000 de euro – fiului victimei şi câte 10.000 de euro – părinţilor ei;
● IGPR: 5.000 de euro – fiului victimei şi câte 5.000 de euro – părinţilor ei;
● MAI: 5.000 de euro – fiului victimei şi câte 5.000 de euro – părinţilor ei.
Toate instituţiile statului implicate în cauză au făcut din nou recurs, iar în mai anul acesta, dosarul a ajuns din nou la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se află şi acum, „în procedură de filtru”, cu menţiunea că „primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior”.
Foto: zi-de-zi.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro