Pe parcursul mandatului lui Donald Trump, cei doi au schimbat o serie de insulte transmise prin intermediul mass-mediei și s-au amenințat unul pe celălalt, războiul nuclear fiind deseori invocat.
Dar în ultima perioadă tonul folosit de cei doi s-a mai îmblânzit ajungând în cele din urmă la o întelegere privind participarea la un summit istoric organizat la Singapore.
Iată unele din cele mai memorabile momente ale dialogului purtat de la distanță de cei doi:
- 2 ianuarie 2017: Trump trage primul foc în războiul cuvintelor pe Twitter, încă înainte să fie învestit în funcţie: „Coreea de Nord a declarat că se află în etapele finale de dezvoltare a unei arme nucleare capabile să atingă teritorii ale SUA. Nu se va întâmpla!”.
- 8 august 2017: Trump lansează către Kim celebra ameninţare cu „foc şi furie”. Kim „a fost extrem de ameninţător, peste limita normalităţii, la care după cum am spus se va răspunde cu foc şi furie şi, să spunem direct, putere cum nu s-a mai văzut în această lume”, a declarat presei liderul de la Casa Albă, în timp ce se afla la clubul său de golf din New Jersey.
- 19 septembrie 2017: În discursul rostit la Adunarea Generală a ONU, Trump a afirmat că, dacă vor fi constrânse să se apere, SUA vor „distruge total” o Coree de nord recalcitrantă.
- 19 septembrie 2017: Kim a reacţionat afirmând că prin „comportamentul său de deranjat mintal” şi ameninţările sale, Trump l-a „convins că drumul pe care l-am ales este corect şi este cel care trebuie urmat până la capăt”. „Clar şi hotărât îl voi pune cu foc cu botul pe labe pe senilul american deranjat mintal”, a conchis Kim.
- 24 septembrie 2017: Trump postează pe Twitter după discursul reprezentantului nord-coreean la Adunarea Generală a ONU: „Tocmai ce l-am ascultat vorbind la ONU pe ministrul de externe al Coreei de Nord. Dacă repetă ce gândeşte Micul Om Rachetă, nu vor mai fi multă vreme pe-aici!”.
- 12 noiembrie 2017: Înfuriat după ce fusese calificat drept „lunatic bătrân” într-un articol nord-coreean, Trump contraatacă. „De ce mă insultă Kim făcându-mă ‘bătrân, când eu nu l-am făcut NICIODATĂ ‘scund şi gras? Ei, şi eu tot încerc din greu să-i fiu prieten – şi poate într-o zi se va întâmpla!”.
- 3 ianuarie 2018: După ce Kim afirmă că are pe birou un „buton nuclear”, Trump ironizează: „Rog, poate cineva din regimul lui sărăcit şi înfometat să-l informeze că şi eu am un Buton Nuclear, dar al meu este mult mai mare & mai puternic decât al lui, şi Butonul meu funcţionează!”.
- 10 mai 2018: Sunt anunţate locul şi data summitului. Trump transmite pe Twitter: „Mult anticipata întâlnire dintre Kim Jong Un şi mine va avea loc în Singapore la 12 iunie. Vom încerca amândoi să o transformăm într-un moment foarte special pentru Pacea Lumii!”.
- 12 mai 2018: După ce Coreea de Nord anunţă că-şi va desfiinţa situl de teste nucleare, Trump califică acest demers drept „un gest foarte inteligent şi amabil”.
- 24 mai 2018: Trump anunţă că nu mai vine la summit şi face publică o scrisoare trimisă liderului nord-coreean în care i se adresează lui Kim cu „Dl Preşedinte” şi îi mulţumeşte pentru „timp, răbdare şi efortul” depus în perspectiva convorbirilor.
- 5 iunie 2018: Cu summitul din nou pe agendă, Trump scrie, optimist, pe Twitter: „Întâlnirea din Singapore va fi începutul a ceva mare… vom vedea în curând!”
Donald Trump și Kim Jong-un se vor întâlni, pentru prima dată în istorie, la hotelul Capella, de pe insula Sentosa din Singapore, marți, la ora 9:00 (ora 4:00, ora României). Scopul întâlniri este de a cădea de acord asupra denuclearizării complete a Peninsulei Coreea, Kim Jong-un fiind de acord lucru.
Summitul a fost cât pe ce să nu se mai întâmple, după ce, la sfârșitul lunii mai, Donald Trump a spus că ”nu este momentul potrivit” pentru ca o asemenea întâlnire să aibă loc, denunțând ”ostilitatea” nord-coreeană, în contextul în care un oficial de la Phenian a lansat declarații dure la adresa Casei Albe.
Summitul a fost stabilit la în luna aprilie, după întâlnirea istorică dintre liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și cel sud-coreean, Moon Jae-in, în zona demilitarizată din Peninsula Coreeană.