La nivelul României, țestoasa de apă (Emys orbicularis) este plasată în categoria speciilor vulnerabile, fiind, în principal, afectată de degradarea, distrugerea și fragmentarea habitatelor, la care se adaugă și braconajul. Evenimentul va fi organizat pe digul care înconjoară Parcul Natural Văcărești.
Mai sunt 50 de țestoase în parc
“Țestoasa de apă este singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României, cu o nevoie urgentă de a fi îngrijită și de a-i fi asigurate toate condițiile speciale pentru a-i evita extincția.Trebuie să intervenim pentru consolidarea mecanismelor de management al habitatului celor aproximativ 50 de țestoase care viețuiesc în parc, a structurii solurilor de pe marginea apelor unde se găsesc, dar și pentru a le proteja în sezonul de hibernare, în depunerea ouălor și atunci când sunt vânate.Și noi, cei care ne ocupăm de administrarea Parcului Natural Văcărești, suntem iubitori de sport, astfel că alergarea este o activitate sportivă permisă de regulamentul nostru. Le mulțumim în avans tuturor celor care vor petrece câteva ore cu sens, în mijlocul naturii pure din București”, declară Vlad Cioflec, biolog și ranger al Administrației Parcului Natural Văcărești.
Se pot face înscrieri de pe acum
Concursul sportiv din septembrie va acomoda 250 de participanți, care vor sprijini direct această cauză specială, prin achitarea unei taxe individuale de înscriere de 80 lei (până pe 18 iulie) sau de 100 lei (între 19 iulie și 10 septembrie).
Sunt stabilite două tipuri de distanțe – de 10,4 km și de 15,6 km, participanții încercuind în alergare parcul de două, respectiv de trei ori.
Categoriile de concurs la ambele distanțe sunt: grupe de vârstă (masculin-feminin, 18-29 ani, 30-39 ani, 40+ani), respectiv general(masculin-feminin).
Înscrierile sunt deschise oficial pe www.sun-plaza.ro/sunchallenge, numărul de participanți total pe fiecare tip de distanță fiind de maximum 125 de persoane.
Vor fi premiate locurile 1, 2 și 3 de la fiecare cursă și categorie de vârstă, precum și locurile 1, 2, 3, general open, masculin și feminin, atât de la proba de 10,4 km, cât și de la cea de 15,6 km.
Zona naturală „Acumulare Văcărești” a fost declarată parc natural, cu denumirea „Parcul Natural Văcărești”, în şedinţa Guvernului din mai 2016.
CITEȘTE ȘI:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro