Crucea de pe Caraiman intră în reparații. Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a semnat avizul Favorabil pentru restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea spațiului expozițional pentru Crucea Comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial de pe Masivul Caraiman. 

Potrivit avizului, se prevăd lucrări de restaurare și refacere a finisajelor teraselor, a finisajelor exterioare și interioare, a confecțiilor metalice, a tâmplăriilor la partea de soclu, precum și amenajarea unui spațiu expozițional în interiorul soclului.

De asemenea, vor fi revizuite instalațiile și se va înlocui sistemul de iluminat al crucii, iar un sistem performant va asigura protecția împotriva descărcărilor electrice din atmosferă.

 În luna iulie 2016, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern privind înscrierea imobilului ”Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război mondial” de pe Masivul Caraiman în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, pentru darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi actualizarea anexei nr.4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

 ”În vara acestui an, 2017, marcăm Centenarul bătăliilor de la Mărășești, Mărăști, Oituz, care, pentru Armata Română, au constituit un punct de cotitură, și o îmbărbătare pentru națiunea română, în Primului Război Mondial. Nu facem suficient pentru a păstra vie amintirea eroilor care au luptat în Primul Război Mondial, făcând posibilă Marea Unire.  Printre monumentele, puține, care le cinstesc jertfa, este Crucea de pe Vârful Caraiman. Decizia semnării acestui aviz favorabil care se adaugă altora de acest gen, care vor fi luate în viitorul apropriat, în pregătirea aniversării centenarului Unirii de la 1 Decembrie 1918”, a declarat ministrul Ionuț Vulpescu.

Guvernul condus de Dacian Cioloș a semnat în 2016, printr-o Hotărâre, înscrierea imobilului ”Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război mondial” de pe Masivul Caraiman în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, pentru darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării.

Crucea de pe Caraiman, cea mai înaltă din lume

În 2014, Crucea de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai înaltă cruce din lume (39,30 m), amplasată pe un vârf montan, la peste 2.291 metri, foarte aproape de cota atinsă de Vârful Caraiman (2.386 metri).
Crucea a fost realizată din iniţiativa Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria ai României, în perioada 1926-1928 „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei” aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.
Inaugurarea şi sfinţirea monumentului au avut loc pe data de 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci. Pentru construcţia monumentului, ridicat cu scopul de a fi văzut de la o distanţă cât mai mare, s-a ales vârful secundar al Caraimanului (2.291 m), deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2.325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.

Urmărește-ne pe Google News