Crucea este cel mai vechi simbol ale omenirii, folosit cu mult timp inaintea aparitiei crestinismului. Reprezinta soarele si armonia contrariilor (cerul si pamantul), centrul ei fiind considerat mijlocul universului. In lume exista la ora actuala 400 de forme de cruci.
Crucea apare ca simbol crestin abia pe la inceputul secolului al treilea, cand crestinii au inceput sa faca analogia intre pozitia de ruga cu bratele intinse in forma crucii, respectiv au adoptat crucea ca semn al victoriei soarelui impotriva fortelor intunericului si ca simbol al mantuirii universale.
Exista o legenda conform careia imparatul Constantin cel Mare a castigat razboiul impotriva lui Maxentiu dupa ce i s-a aratat o cruce pe cer. Se spune ca de atunci toate scuturile din armata imparatului Constantin erau inscriptionate cu semnul crucii. Legenda spune ca acela a fost momentul decisiv in transformarea spirituala (chiar daca nu s-a botezat) a imparatului Constantin in crestin, el fiind cel care a declarat crucea drept simbol al crestinilor la celebrul conciliu ecumenic de la Niceea, in anul 325.
Ii apara pe oameni de rele
Crucea e de asemenea considerata simbolul Sfintei Treimi (Tatal-sus, Fiul-jos si Sfantul Duh pe orizontala).
Pentru romani, crucea este protectoarea casei, aparatoarea holdelor si a semanaturilor, este scutul de care tot raul se loveste, fara sansa de a-l atinge pe omul credincios. Dintotdeauna, taranul roman si-a pus semnul crucii pe acoperisul caselor.
Primele crucifixe, fara Iisus
In primele secole dupa rastignirea lui Christos, corpul lui Iisus nu a fost prezent pe cruce. Motivul: amintirea dureroasa a mortii sale si credinta crestinilor in iminenta parousiei (a sfarsitului lumii si a Judecatii de Apoi) propavaduite de biserica. In plus, cine ar fi indraznit sa-L crucifice pe Iisus a doua oara?
La Sinodul Trullanic din anul 691 s-a acceptat prezentarea unui tanar anonim pe cruce. Ulterior (in secolul 10), dupa abolirea pedepsei de moarte prin rastignire, s-a pus si corpul lui Iisus pe cruce in locul tanarului anonim. La inceput, Iisus a fost prezentat imbracat, fara barba, cu corp neinsangerat si teapan, apoi, incetul cu incetul, tot mai dezbracat, cu corpul distorsionat si coroana de spini pe cap, plin de sange, cu barba. Acoperita a ramas in final numai partea mediana a corpului. In secolul 11 au aparut si primele cruci pe altarele bisericilor.
Crucea greceasca
Crucea nemteasca
Crucea malteza
Crucea basca
Crucea templierilor
Crucea catolica
Crucea ruseasca
Crucea hughenota
Crucea Sf. Andrei
Crucea Sf. Petru
Crucea patriarhala
Crucea evanghelista