Luni au început lucrările de restaurare, după ce primele materiale au ajuns pe munte în 15 iunie, cu ajutorul unor elicoptere.

”Antreprenorii lucrărilor de restaurare a monumentului Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial au început, în cursul zilei de luni 7 august, transportul pe calea aerului a materialelor necesare organizării de șantier pe Vârful Caraiman. Intervențiile aeriene sunt executate cu elicoptere civile utilitare și vor fi executate ori de câte ori situația o va impune și vremea va fi favorabilă”, a anunțat Ministerul Apărării.

Lucrările de restaurare, reabilitare și conservare a Crucii de pe Caraiman și de amenajare a spațiului expozițional din cadrul acesteia vor fi executate de asocierea SC Top Line Construct SRL și Impresa Di Construzioni Ing. E. Mantovani S.p.A., câștigătoarea licitației organizate în perioada decembrie 2017 – mai 2018.

Toate lucrările ar trebui să fie finalizate în trei ani, iar costurile se ridică la 13.750.923,13 lei, fără TVA.

Reabilitarea cu elicopterul ia mai mult timp decât construcția inițială

Culmea este că lucrările de reabilitare vor avea loc în mai mult timp decât decât timpul necesar construcției. Crucea de pe Caraiman a fost construită între 1926 și 1928, la inițiativa Regelui Ferdinand. Acesta dorea să comemoreze eroii români din Primul Război Mondial.

Crucea are 39,5 metri înălțime și este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit, iniţial, generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Monumentul a devenit între timp un adevărat reper al Văii Prahovei și unul din simbolurile naţionale.

Șase ani de osândă

Crucea era, în 2014, în administrarea Consiliului Local Bușteni, moment la care Alexandru Bartoc, preşedintele Fundaţiei Culturale Bartoc, a venit cu ideea de implicare a Ministerului Apărării în reabilitarea monumentului.

Justificarea aceste schimbări a fost că implicarea Armatei în reabilitarea Crucii de pe Caraiman va ajuta la finalizarea lucrărilor până în 2018. Și asta pentru că monumentul era inclus în manifestările legate de Centenar.

”A urmat o serie întreagă de demersuri la nivel instituţional, care s-au concretizat, în cele din urmă, cu transmiterea în administrarea Ministerului Apărării Naţionale a monumentului, unul dintre argumente fiind şi faptul că reabilitarea este condiţionată de participarea în cadrul manifestărilor şi activităţilor dedicate sărbătoririi în anul 2018 a Centenarului Marii Uniri”, se arată în prezentarea proiectului de pe site-ul ministerului.

Respins și contestat

Numai că actele au fost aprobate abia în anul 2016. Statul a vrut să facă modernizarea prin fonduri europene, așa că a depus proiect. Numai că Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a respins inițial proiectul, pe motiv că nu a fost prezentată Hotărârea de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. MApN a făcut contestație, iar aceasta a fost admisă.

Abia de atunci s-au putut relua procedurile, iar licitația în SEAP a avut loc între decembrie 2017 și mai 2018.

Cert este că proiectul va fi gata abia în 2020, la 6 ani de la primele demersuri.


Citește și:

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Justiția s-a prins cum face Dragnea jr bani în vremea molimei. A redus efectivele de porci, a adus carcase și nu le-a mai plătit! Executat de instanță pentru „țeapa” de 1,5 milioane de lei  

 
 

Urmărește-ne pe Google News