„E timpul să nu ne mai jucăm cu focul și, în schimb, să luăm măsuri concrete” pentru a proteja centrala nucleară de orice operațiuni militare, a declarat directorul general al CICR, Robert Mardini, la Kiev.
„Cea mai mică greșeală de calcul ar putea avea efecte devastatoare pe care le vom regreta timp de zeci de ani”, a mai spus Mardini, adăugând că miza este „imensă”.
Atunci când locurile periculoase devin câmpuri de luptă, consecințele pentru milioane de oameni și pentru mediu pot fi catastrofale și pot dura mulți ani.
Robert Mardini, directorul general al CICR:
Totodată, șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii a avertizat că în cazul unor scurgeri nucleare „va fi dificil, dacă nu imposibil” să fie oferită asistența umanitară.
Centrala nucleară de la Zaporojie este controlată de forțele ruse, dar este operată în continuare de personal ucrainean. În ultimele săptămâni, Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de atacuri în zona centralei.
ONU a cerut demilitarizarea acesteia, solicitare care a fost însă respinsă de Rusia.
Între timp, o echipă de inspectori a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a intrat joi, 1 septembrie, pe teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, chiar dacă rușii au încercat să-i împiedice pe reprezentanții misiunii să ajungă la destinație. Inspecția va dura câteva zile. Cu o oră înainte de sosirea experților AEIA, s-au auzit explozii în mai multe zone ale orașului Energodar, unde se află centrala nucleară.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia