În august 2020, Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cunoscuta organizație umanitară activă în zeci de țări din întreaga lume, s-a trezit în centrul unei furtuni media globale care viza activitățile sale din Burkina Faso.
Totul a început când site-ul francez al revistei conservatoare Valeurs Actuelles a publicat un articol care susținea că organizația devenise un „sponsor” al grupurilor teroriste islamiste care controlau porțiuni din Burkina Faso, statul din vestul Africii.
Povestea, scrie publicația israeliană Haaretz, se baza pe o denaturare grosolană a unor informații reale despre contactele dintre Crucea Roșie și organizațiile teroriste, dar a generat valuri pe rețelele sociale.
Site-urile de știri din Burkina Faso au preluat articolul și povestea a ajuns chiar în atenția agenției de știri France-Presse și a altor instituții de presă din Franța. În septembrie, Peter Maurer, președintele Crucii Roșii a fost nevoit să discute despre acest subiect cu președintele de atunci al statului african, Roch Kaboré.
Oficialii organizației umanitare, care făcea eforturi pentru a-și proteja personalul în țara devastată de război – nu și-ar fi putut imagina că această furtună mediatică a fost generată de Percepto – o firmă a unor consultanți israelieni care operau dintr-un birou din Ramat Gan, o suburbie a Tel Avivului, scrie Haaretz.
Percepto, scriu și jurnaliștii Le Monde, lucra chiar pentru Roch Kaboré. Problema lui Kaboré? Organizația umanitară devenise prea critică la adresa guvernului din țara africană, spun jurnaliștii.
Printre altele, la începutul lui 2020, Crucea Roșie publicase o declarație în care condamna uciderea arbitrară a civililor de către forțele guvernamentale, în timpul confruntărilor din nordul țării. Aproximativ șase luni mai târziu, organizația dădea publicității un raport care viza, parțial, condițiile dure din centrele de detenție din țară.
Percepto își oferă serviciile
Percepto International, firma care face obiectul anchetei jurnalistice, este deținută de consultantul media Lior Chorev și de Royi Burstien, un locotenent-colonel în retragere din corpul de informații al armatei israeliene, și este o continuare a Psy Group – o altă companie a celor doi, scrie Haaretz.
Psy Group și directorul general Burstien au fost ținta unei anchete FBI, fiind suspectați că și-au oferit serviciile lui Donald Trump, în timpul primei candidaturi la președinție, în 2016, dar că un actor străin le plătea aceste servicii.
Un raport din 2020 al Comisiei de Informații a Senatului american privind implicarea străină în alegerile din 2016 conținea citate din e-mailuri interne ale companiei care viau negocieri între persoane din firmă și oamenii lui Trump. Acesta includea remarci ale unui angajat al companiei, Arnon Epstein, referitoare la „informații despre doamna și echipa ei” – o referire la Hillary Clinton.
Ancheta din SUA nu s-a soldat cu punerea sub acuzare, dar a dus la dispariția Psy Group – care se confrunta deja cu dificultăți financiare.
În cadrul investigației jurnalistice publicate de Haaretz și Le Monde, reprezentanții Percepto au fost contactați de persoane care s-au prezentat ca fiind consilieri ce ar fi dorit să folosească serviciile companiei pentru o campanie din Africa de Vest.
În realitate, angajații Percepto vorbeau cu reporteri sub acoperire de la Haaretz, Radio France și TheMarker (site al grupului Haaretz), care au înregistrat o serie de apeluri și prezentări.
Investigația jurnalistică, la care participă și publicații precum Le Monde, The Guardian sau Der Spiegel, în cadrul proiectului Story Killers al Forbidden Stories, o organizație non-profit franceză, este parte a unei serii de anchete pe tema „mercenarilor dezinformării”, care miercuri a tratat cazul „Team Jorge”, o altă echipă de consultanți israelieni implicați în manipularea alegerilor din mai multe țări.
„Clientul nostru a avut o problemă cu un ONG”
Într-una dintre prezentările făcute jurnaliștilor sub acoperire, directorul general al Percepto a arătat o captură de ecran a unui articol care lega Crucea Roșie de organizațiile teroriste din regiunea Sahel.
„Clientul nostru a avut o problemă reală cu un anumit ONG, care nu era cu adevărat obiectiv”, a explicat Burstien, cu referire la nemulțumirea președintelui din Burkina Faso după criticile Crucii Roșii.
„Așa că întrebarea este: cum poți scoate acest ONG din joc?”, a continuat el.
„Primul lucru este să obții informații. Am obținut informații foarte bune. Am înțeles că, dacă am publica aceste informații în (presa) locală, (nu ar avea) rezonanță. Am lucrat cu mass-media franceză de prim rang. Procesul a durat peste o lună pentru ca ei să valideze informațiile”, a mai explicat Burstien, potrivit Haaretz.
Articolul cu pricina, un text de opinie, a apărut pe 3 august 2020 în Valeurs Actuelles, cu titlul: „Comitetul Internațional al Crucii Roșii, sponsor involuntar al terorismului în Burkina Faso?”, sub semnătura lui Emmanuel Dupuy, un consultant geopolitic, scrie Le Monde.
Dupuy a declarat pentru Le Monde că nu a scris acest articol la cererea Percepto, dar a spus că subiectul i-a fost sugerat de Samuel Sellem, de la compania StoryTLing, care lucra pentru președintele din Burkina Faso din acel moment, Roch Kaboré.
Geoffroy Lejeune, directorul editorial al revistei Valeurs Actuelles, a recunoscut acum că publicarea acestui text a fost „o greșeală”. „Lungimea textului, subiectul de nișă care nu interesează pe nimeni și acuzația pe care o conținea articolul ar fi trebuit să ne pună în alertă”, a declarat el pentru Le Monde.
O campanie reușită
În orice caz, simpla publicarea unui astfel de articol în presa franceză a avut efect.
„Imediat după ce l-au publicat, noi l-am luat și am l-am publicat în cadrul activelor noastre”, a explicat Burstien jurnaliștilor su acoperire, folosind o frază pe care a repetat-o de mai multe ori în timpul conversațiilor, pentru a descrie rețeaua de site-uri și identități false pe care Percepto le controla în Burkina Faso și nu numai.
„A devenit viral în țară, dar a fost preluat și de o mulțime de media europene”, a spus el.
Articolul din Valeurs Actuelles, observă Haaretz, se baza pe fapte incontestabile. Reprezentanții Crucii Roșii erau într-adevăr în contact cu membrii Jihadului Islamic din Sahel, așa cum chiar ei au fost nevoiți să explice oficialii presei franceze.
Dar, au spus ei, făceau acest lucru în mod obișnuit, asemenea altor organizații umanitare, pentru a oferi ajutor populației civile care trăia în zonă.
„Dialogul cu grupările armate este necesar pentru a oferi asistență umanitară unei populații care trăiește sub controlul teroriștilor”, a declarat Peter Maurer, președintele de atunci al Crucii Roșii, citat de cotidianul francez Le Figaro.
„Nu cred că am inventat astăzi dialogul cu toți purtătorii de arme, o facem de zeci de ani”, a mai spus Maurer în cadrul unei conferințe de presă la Ouagadougou, în septembrie 2020.
„Adevărata problemă nu este dacă Crucea Roșie vorbește sau nu cu acest grup. Problema este dacă grupurile vor să vorbească cu organizațiile umanitare pentru a permite accesul în teritoriile controlate de ei. În jur de 66 de milioane de oameni trăiesc în zone controlate de actori nestatali. Acești oameni au nevoi”, a mai spus el.
Dar practica a fost ușor de instrumentalizat. Textul acuzator la adresa Crucii Roșii, din revista conservatoare franceză, sugera că organizația umanitară ar fi un „cal troian” în lupta împotriva terorismului.
În discuția cu jurnaliștii sub acoperire, Burstien s-a declarat mulțumit de rezultatul campaniei împotriva Crucii Roșii.
„Liderul ONG-ului a zburat până în (Burkina Faso), a avut o întâlnire cu clientul nostru și mai mult sau mai puțin a spus: «Am făcut o greșeală. Mă retrag»”, a susținut directorul Percepto.
Din acel moment, a adăugat Burstien, Crucea Roșie s-a abținut să îl mai critice pe Kaboré.
În sprijinul afirmațiilor lui Burstien, pe pagina de Facebook a lui Kaboré, pe 14 septembrie 2020, a apărut o fotografie a unei întâlniri între președinte și șeful de atunci al Crucii Roșii – Maurer.
Jurnaliști fictivi și o agenție de știri construită cu un singur scop
Serviciile pe care Burstien s-a lăudat că le-a furnizat în Burkina Faso l-au ajutat pe Kaboré în noiembrie 2020, acesta fiind reales pentru un nou mandat de președinte.
În discuțiile cu jurnaliștii sub acoperire, Burstien a explicat și ce instrumente a folosit. Unul era un profil fals al unei așa-zise jurnaliste franceze – Anita Pettit – care publica anchete pe tema politicii din Africa pe un site numit Pour La Verité.
Le Monde și partenerii săi au identificat, de asemenea, aproximativ cincisprezece conturi de Twitter în jurul lui Anita Pettit, care se prezintă drept internauți din Burkina Faso și care ocazional distribuiau mesaje pro-Kaboré.
Sub semnătura lui Pettit, înainte de alegerile din 2020 din Burkina Faso, au apărut articole împotriva liderului opoziției și contracandidatului lui Kaboré la președinție, Zéphirin Diabré, scrie Haaretz. Acesta era acuzat printre altele de legături cu o companie franceză.
Multe informații erau proliferate de armata de conturi fictive operată de Percepto.
Dar asta nu era de ajuns. Pentru că presa din Burkina Faso era în mod vizibil controlată, Kaboré i-a spus lui Burstien că are nevoie de „o așa-zisă platformă obiectivă”. În discuțiile cu jurnaliștii sub acoperire, Burstien a explicat că i-a oferit acest lucru. Mai exact, o agenție fictivă de știri, pe care a construit-o în șase luni și care a ajuns una dintre cele mai influente platforme media din țara africană.
Platforma, care avea rolul de a susține campania lui Kaboré, angaja și ziariști obișnuiți. Burstien a explicat că, cel mai probabil, aceștia nu cunoșteau scopurile pe care le serveau în munca lor.
Totuși, victoria în alegeri a lui Kaboré avea să se dovedească mai degrabă efemeră, iar mandatul său a durat doar 14 luni. În ianuarie 2021, armata a preluat controlul în Burkina Faso, l-a înlăturat pe Kaboré și a numit în locul său un președinte temporar, pe Paul-Henri Damiba.
Gata să contracteze serviciile unui cunoscut agent antisemit, cu legături cu Rusia
Ce limite își stabilește Percepto? Nu multe, a observat Le Monde. În discuția cu jurnaliștii sub acoperire, compania israeliană s-a oferit să aducă, printr-un intermediar, serviciile influencerului „decolonialist” Kémi Séba.
Fiu al unor imigranți din Benin și născut în orașul francez Strasbourg, Séba este fondatorul Tribu KA – o mișcare interzisă în Franța din cauza ideologiei rasiste. El este cunoscut pentru antisemitismul său pe care îl exprimă frecvent.
Séba este un adversar declarat al culturii occidentale, al Statelor Unite și al prezenței franceze în Africa, dar este un susținător înfocat al Iranului, al Hamas și al Hezbollah.
În noiembrie 2022, Departamentul de Stat al SUA a publicat un raport care sublinia legăturile sale cu organizația paramilitară rusească Wagner, activă nu doar în Ucraina, ci și în Africa. Séba a fost chiar invitat la conferințe organizate de „filosoful lui Putin”, Alexander Dugin.
În discuția cu jurnaliștii sub acoperire, Burstien a explicat că Séba poate fi cooptat într-o campanie. În ciuda pozițiilor sale antisemite.
„Aș prefera ca cineva să mă plătească pentru a face campanie împotriva lui Kémi Séba”, a suspinat Burstien, în timpul întâlnirii, potrivit Le Monde.
„Dar dușmanul dușmanului meu este prietenul meu. Acest lucru nu are nimic de-a face cu evreii sau cu Israelul. Suntem într-o discuție de afaceri și recomand să folosim toată retorica care este relevantă pentru clienții noștri“, a spus el.