UPDATE ora 15.05: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că trebuia făcut ceva „vizibil” pentru a preveni înecurile în mare.
„Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”, a scris Raed Arafat pe Facebook.
Geamandura portocalie, de înălțimea unui om, are în partea superioară forma unei cruci. Sub ea scrie „Fără aventură, după geamandură”. Mai jos apere și un avertisment: „Pericol de înec după acest punct”.
Noua geamandură are, de asemenea, și un bilanț al vieților pierdute în 2021 pe litoral: „36 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te din drum!”, este atenționarea scrisă cu alb pe portocaliu.
Dacă unii dintre turiști se amuză, cei mai mulți sunt revoltați, a declarat Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului. Oamenii sunt supărați că autoritățile vor să transforme Marea Neagră într-un cimitir. Salvamarii din Vama Veche și Eforie au montat deja noile geamanduri.
Geamandurile au fost aduse pe litoral de un reprezentant al Fundației pentru SMURD, spune Vasile Borteș. „Sinistru și morbid”, a fost reacția lui Gabriel Bălan, șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor.
El refuză să pună geamandurile Fundației pentru SMURD la Mamaia și Constanța, spunând că o asemenea donație este de fapt „o rușine națională”.
Conform contractului de sponsorizare, „bunurile pentru activități specifice de prevenire a înecului pe litoralul Mării Negre”, adică o geamandură și un banner, au fost achiziționate cu 2.500 de lei. Montarea noilor geamanduri e obligatorie și salvamarii care nu le instalează în apă în dreptul plajelor riscă amenzi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro